Engel zpět na scéně: Chceme slíbené peníze hned od ledna

Praha - Platové nabídky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na postupné zvýšení platů v nemocnicích v příštím roce odborářům nestačí. Šéf lékařských odborů Martin Engel oznámil, že se s kompromisem nespokojí, a žádá od ledna plných deset procent. Dneškem proto startuje odborářská kampaň „Zůstáváme, splňte sliby“. Ministr zdravotníkům nabídl, že vzhledem k ekonomické situaci dostanou od ledna k tarifu příplatek 6,25 procenta a zbytek do slibovaných deseti procent možná v pololetí či na podzim.

Po celý měsíc budou odboráři formou happeningů připomínat ministrovi jeho závazky. Pak znovu rozhodnou, zda ve svých akcích přitvrdí. Zatím výpovědi dávat nebudou, ani péče o pacienty omezena nebude. „Potvrdili jsme si svůj původní plán, to znamená šest není deset, tato verze je pro nás zatím rozhodně nepřijatelná. Budeme ve středu ráno jednat s panem ministrem, nicméně náš scénář platí,“ řekl Engel.

Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu:

„Jestli má být akce účinná, tak nemůžeme pacienty podržet mimo. Myslim si, že by měli chápat to, že jestli vláda postupuje takto, znevažuje své písemné závazky. Je na místě se bránit.“

V každém ze 14 krajů se bude konat happening a v těch dnech mezi 7. listopadem a 7. prosincem, kdy v krajích akce nebude, budou odboráři doručovat ministrovi „dárky“, aby si podle nich „uvědomil, co podepsal“. S protesty souhlasí i odboráři v regionech. „Naše vedení, čili vedení Lékařského odborového klubu má plnou podporu,“ uvedl šéf lékařských odborů v Moravskoslezském kraji Martin Sedláček.

Už dnes po poledni donesli zástupci odborářů na ministerstvo zdravotnictví obří kopii memoranda a velký tikající budík nastavený na pět minut po dvanácté. „Nikoli lékař pan Leoš Heger, nikoli ministerstvo zdravotnictví, ale stát, Česká republika, přijal tento závazek. Odmítám uvěřit, že by stát zapomněl, co před necelými devíti měsíci nechal stvrdit rukou svého zástupce,“ uvedl Engel.

Ministr však dopoledne nebyl v úřadu, po šestidenním maratonu ve sněmovně musel podle ředitele kabinetu Jana Růžičky nabírat síly. Tiskový mluvčí Vlastimil Sršen byl mimo Prahu, takže od zástupců odborářů neměl kdo vzkaz převzít. Nechali tedy memorandum i budík v podatelně.

Akci startuje Zdravotnická trojka, pacientů se dotknout nemá

„Dnešním dnem startuje naše kampaň, která se ale vede v měkkém a spíš přátelském duchu. Má význam ten, abychom panu ministrovi připomněli, co podepsal. Zároveň chceme uklidnit pacienty, že jich se to nedotkne, péče bude zajištěna,“ dodal Engel. O zahájení kampaně rozhodl dnes krizový štáb Zdravotnické trojky (Z3). Tvoří ji Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, kteří reprezentují téměř polovinu personálu českých nemocnic.

„Budeme postupovat ve shodě, určitě, protože kvůli tomu jsme vytvořili tady toto odborové seskupení,“ potvrdila šéfka odborového svazu zdravotních sester Dagmar Žitníková. Zdravotní sestry se přitom minulý rok k lékařským protestům Děkujeme, odcházíme nepřipojily.

„Zatím nevíme, jak bude vypadat úhradová vyhláška, a jak to bude v nemocnicích, které nespadají přímo pod ministerstvo zdravotnictví. Musíme vidět systém úhrad, to je klíčový bod. Pak k tomu teprve můžeme říct nějaké zásadní stanovisko,“ řekl místopředseda LOK-SČL Miloš Voleman.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger:

„Přes veškeré sliby, které jsme dávali, se situace vyvíjí trochu jinak a my si musíme zachovat určitou rezervu, protože nemůžeme nechat systém jít do propadu. Musíme myslet hlavně na pacienty.“

Ministr při zveřejnění nabídky v pátek uvedl, že nařídí ředitelům přímo řízených nemocnic, aby od 1. ledna 2012 navýšili průměrnou tarifní mzdu zvláštním příplatkem, další příkaz k navýšení by jim dal k 1. červenci. Ke stejnému postupu vyzve ostatní zřizovatele, především kraje. Očekává, že se připojí také soukromé nemocnice.