Průzkum: ČSSD válcuje, šanci mají i lidovci

Praha – V dubnu by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála sociální demokracie. Hlas by jí dalo 27 procent lidí. Druhá by skončila ODS s 21 procenty. Naopak na hranici volitelnosti jsou v současnosti koaliční Věci veřejné. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi. Podle něj by se do sněmovny mohli vrátit i lidovci, které by volilo pět procent respondentů.

Oproti volbám v květnu 2010 došlo v dubnu 2011 po vládní krizi k výrazným posunům. ČSSD potvrzuje své prvenství s relativně velkým odstupem na druhou ODS, která s TOP 09 obhajuje svoji pozici. Naopak VV balancují okolo hranice 5 procent, která je nutná pro vstup do sněmovny. Předstihli je dokonce i lidovci, kteří nyní v poslaneckých lavicích chybějí.

Volební model je analyzován z osob, které nevylučují svou účast u voleb a jsou schopny a ochotny uvést politickou stranu, kterou by volily. Průzkumu se od 18. do 28. dubna účastnilo 1 200 respondentů, statistická chyba je 2 – 3,5 procenta.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Vláda za těch 9 měsíců existence nemá prakticky žádné pozitivní výsledky, převažují skandály a aféry.“

Petr Tluchoř (ODS): „Při možnostech, které má sociální demokracie, jaksi bez zodpovědnosti pouze kritizovat, tak ten nárůst není až tak velký.“

Možných předčasných voleb do sněmovny by se zúčastnilo podle deklarace 60 procent lidí. Ochota k účasti roste se vzděláním, ale také jsou více odhodlaní voliči levice – KSČM a ČSSD. V případě, že lidé nebyli volit v květnu 2010, je velmi vysoká pravděpodobnost, že nepůjdou ani letos.