Důvěra ve vládu klesá, roste nespokojenost s politikou

Praha - Kabinetu premiéra Petra Nečase, který v úterý ustál hlasování o vyslovení nedůvěry, v současnosti důvěřuje pouze 21 procent lidí. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Důvěra v koaliční vládu, procházející vnitřní krizí, od počátku letošního roku trvale klesá. Před rokem přitom tehdejší úřednické vládě Jana Fischera důvěřovalo více než 70 procent respondentů. Největší důvěře se nadále těší prezident republiky Václav Klaus, kterému věří 68 procent lidí. Průzkum se uskutečnil ve dnech 4. až 11. dubna. Bylo při něm dotázáno 979 lidí starších 15 let.

V souvislosti s poklesem důvěry ve vládu zároveň vzrostla nespokojenost s politickou situací v zemi. Současná krize Nečasovy vlády a kauzy kolem jeho ministrů vadí 72 procentům respondentů, což je podle dlouhodobých výzkumů CVVM nejvíce od loňského jara. Spokojeno je nyní jen sedm procent lidí, přitom počátkem roku to bylo 13 procent a ještě v březnu devět procent.

Podle průzkumu poklesla důvěra obyvatel ve vládu od března o osm procentních bodů. Na přelomu loňského a letošního roku přitom kabinetu věřila ještě zhruba třetina občanů. Za kabinetem je v průzkumu už jen Poslanecká sněmovna, jíž důvěřuje pouhých 18 procent občanů, o šest procentních bodů méně než před měsícem. Poklesla také důvěra v krajská zastupitelstva a Senát, v prvním případě z březnových 45 procent na nynějších 41 procent, u Senátu ve stejné době o procentní bod na 25 procent.

Největší důvěru mají respondenti nadále v prezidenta republiky a obecní zastupitelstva. Důvěra v hlavu státu vzrostla od února z 65 procent na nynějších 68 procent. Důvěra v obecní zastupitelstva od počátku roku kolísá, nyní jim věří 63 procent lidí, to je o dva procentní body více než v březnu a stejně jako v únoru. Průzkum dále zjistil, že 72 procent lidí důvěřuje Akademii věd, 66 procent České národní bance, 62 procent Českému statistickému úřadu, 58 procent Úřadu pro jadernou bezpečnost a 46 procent Úřadu na ochranu osobních údajů.

Od konce loňského roku vzrostla také důvěra lidí ve veřejného ochránce práv, Ústavní soud a Nejvyšší kontrolní úřad. Ombudsmanovi důvěřuje 63 procent lidí, to je o šest procentních bodů více než loni v prosinci. O deset procentních bodů se za stejnou dobu zvýšila důvěra lidí v Ústavní soud, jemuž nyní důvěřuje 56 procent občanů. Nejvyššímu kontrolnímu úřadu důvěřuje 44 procent lidí, to je o devět procentních bodů více než loni v prosinci.