Vládní křeslo se kýve i pod Hegerem, naznačil Nečas

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) v rozhovoru pro MfD naznačil, že by se obměna ministrů mohla týkat i TOP 09, konkrétně ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Zdravotnická reforma prý pod jeho vedením probíhá pomalu. TOP 09 přitom od vypuknutí vládní krize trvala na tom, že její ministři problémem nejsou a výměna se jich netýká.

Nečas už dříve avizoval, že by další výměna vládních křesel měla proběhnout do prázdnin. „Není to tak, jak tvrdí někteří partneři, že jsou strany, které mají výhradně problémové ministry, a pak strany, které nemají žádné. Takhle to věru není,“ uvedl premiér v rozhovoru. Podle něj prý i zástupci TOP 09 byli nespokojeni s tempem, jakým Heger připravuje zdravotnické reformy. 

Otázka zdravotnictví je přitom pro kabinet klíčová - koalice ji chce mít vyřešenou právě do června. Tedy do chvíle, kdy reformy předloží poslancům a požádá o důvěru. Otázníky taky zůstávají nad dalším působení ministra školství Josefa Dobeše a šéfa obrany Alexandra Vondry. TOP 09 ovšem podobné úvahy o výměně svých ministrů odmítá: „My neuvažujeme o změně premiéra, tak ať pan premiér neuvažuje o změně našich ministrů,“ ohradil se 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Reportáž Štěpánky Martanové a Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Toto ovšem není jediný personální spor, který vypukl poté, co se zdálo, že se vládní krize uklidňuje. Ke konci dubna totiž končí na ministerstvu vnitra náměstek Michal Moroz, kterého si vybral čerstvý vicepremiér pro boj s korupcí Radek John jako svého náměstka. Nečas ovšem včera jasně prohlásil, že se Johnovým náměstkem může stát pouze zaměstnanec Úřadu vlády a tím Michal Moroz není a nikdy se jím nestane. „Obecně je velmi podivné, když vicepremiérovi někdo mluví do jeho personální politiky,“ reagoval na Nečasovo prohlášení Moroz.

Ten byl už loni při nástupu k na vnitro kritizován pro jeho spojení se soukromými bezpečnostními službami. Náměstek ale podle svých slov nechápe, v čem by měly spočívat jeho vazby na ABL, když šlo před jeho nástupem na vnitro o konkurenční firmu. Moroz také pořád nemá bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, což Nečasovi vadí.