S opravou poničeného terezínského hřbitova pomůže ministerstvo

Praha/Terezín - Ministerstvo kultury chce pomoci Národnímu památníku v Terezíně, z jehož hrobů minulý týden neznámý zloděj odcizil 327 bronzových desek se jmény obětí z terezínské policejní věznice gestapa, zdejšího ghetta a litoměřického koncentračního tábora. Ministr kultury Václav Jehlička hodlá najít důstojné řešení situace a vrátit hřbitov co nejrychleji do původního stavu. Policisté po pachateli krádeže stále pátrají, hrozí mu trest až osm let vězení.

„Jedná se o společensky závažný čin, který pošlapává památku všech obětí druhé světové války, a to bez ohledu na to, zda byl spáchán na základě zvrácené ideologie či z důvodů čistě zištných,“ uvedl Jehlička. Věří, že se policii podaří co nejdříve dopadnout pachatele.

Vedení památníku se rozhodlo, že odcizené bronzové desky nahradí odlitky z pryskyřice. Postupně počítá i s nahrazením ostatních nápisů, což může stát až několik milionů korun. Pomníky se však nestihnou opravit do 18. května, kdy se na hřbitově uskuteční tradiční Terezínská tryzna k uctění obětí nacistické perzekuce.

Vedení památníku už dostalo několik nabídek pomoci, a to i ze soukromých zdrojů. Potřebný milion na opravy by se tak mohl sehnat ještě letos. Památník má dnes navštívit i nový izraelský velvyslanec v Česku Jakov Levy.