Bártův plán není pro Klause důvodem vládní krize

Praha – Zatímco členové vlády vnímají plán Víta Bárty z října 2008 na ovládnutí politiky kvůli ekonomickému vlivu jeho agentury ABL jako důvod k jeho okamžitému odchodu, prezident to vidí jinak. Václav Klaus prý Bártův plán nestudoval, nemyslí si totiž, že by právě to bylo příčinou současné vládní krize. Její rozpoutání naopak vidí v plánu dvojice Kočí – Tluchoř a lidí kolem nich. Prezident v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že ještě vidí naději v pokračování dosavadní trojkoalice.

„Po čtvrtečním setkání s předsedy všech tří koaličních stran jsem došel k názoru, že šance tady je. Všichni tři pokračovat chtějí a všichni tři vědí, že je nutné, aby každý z nich v něčem ustoupil. Řešením je kompromis a jeho hledání je předmětem přemýšlení všech tří stran během tohoto víkendu. Nikdo nemůže vyhrát, ale ani prohrát 10:0. Když někdo prohraje 10:0, vláda se rozpadne,“ dodal prezident. V exkluzivním rozhovoru pro LN zase řekl, že nepřijímá hru na takzvané porušování ústavy. Domnívá se, že jde o politickou polemiku, která se za ústavu neoprávněně schovává. Klaus tak zdůvodnil, proč dosud nevyhověl návrhům premiéra Petra Nečase na odvolání ministrů Věcí veřejných, a to ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše. Zatím nepřijal ani demisi ministra dopravy Víta Bárty.

K předčasným volbám se Klaus nepřiklání

„Ústava navíc pro konání prezidenta v těchto věcech nedává žádný termín. Rozumí se, že se má jednat bez zbytečných odkladů. Já tento svůj odklad naopak považuji za nezbytný,“ vysvětlil Klaus. V MF Dnes potvrdil, že čeká na průkazné a přesvědčivé sdělení celé koalice, že přes všechno, co se mezi nimi stalo, chtějí pokračovat. Klaus je trochu skeptický k předčasným volbám. „Nepřeji voličům chodit každý rok k volbám, má to být výjimečná událost. Politici mají povinnost výsledků voleb maximálně využít. Nebude-li však jiné řešení, volby musí pomoci,“ dodal.

K současné krizi vládní koalice prezident poznamenal, že nikdy nešlo o věcné otázky, o rozdíl v názorech na politiku vlády, ale o personální střet. Některé skupiny politiků se podle něj cítí odstrčeny. ODS a VV se při nynější vládní krizi stále neshodnou na tom, koho dosadit do čela ministerstva vnitra. Občanští demokraté chtějí nestraníka kvůli 'odstřižení' vnitra od bezpečnostní agentury ABL, VV trvají na svém kandidátovi. „Je-li všeobecně převládající pocit, že právě ministerstvo vnitra je něco mimořádného a mělo by být vyjmuto ze standardního přidělení jedné politické straně, a pomohlo by to zcela poztrácené vzájemné důvěře, pak jsem pro jakékoli uspořádání věcí,“ řekl Klaus.

Klaus také zdůraznil, že nejedná ve prospěch VV ani Víta Bárty. „Ti politikové, kteří to říkají, mají jen jeden zájem – odvést pozornost od role, kterou v tom všem oni sami nebo lidé s nimi spojeni hráli. Proto jejich motivaci chápu,“ dodal prezident.

  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2471/247045.jpg
  • Úřad vlády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2293/229294.jpg