Pan Ki-mun probral s českými politickými špičkami situaci ve světě

Praha - O situaci v Libyi a dalších severoafrických zemích dnes hovořil generální tajemník OSN Pan Ki-mun s prezidentem Václavem Klausem. Pan Ki-muna přijal během dneška také pražský primátor Bohuslav Svoboda a šéfové obou parlamentních komor. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg bude v Černínském paláci podávat na jeho počest večeři. Generální tajemník OSN je v české metropoli po dvanácti letech.

„Pan prezident hovořil s generálním tajemníkem OSN téměř hodinu o nejrůznějších zahraničněpolitických otázkách a hlavních tématech poslední doby. Debatovalo se také o situaci v Tunisku, Egyptě a Libyi,“ sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

O dění v Egyptě a Libyi hovořila s Pan Ki-munem také předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. „Mluvili jsme o naději, že tam dojde k demokratickým volbám a země se bude ubírat tímto směrem. Zároveň jsem říkala, že na druhé misce vah je riziko, že se to nemusí podařit. Ta rizika zde jsou,“ řekla Němcová. Pan Ki-mun prý hovořil o ochraně civilního obyvatelstva a o tom, že se OSN podílí na přípravě demokratických voleb.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Pan Ki-mun bude v Česku do neděle, do svého programu nezařadil žádné setkání s novináři. Po oficiálních schůzkách si čas vyhradil na soukromý program.

Pan Ki-mun a Miroslava Němcová
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK