Zubaři budou dál tlačit na vyšší spoluúčast pacientů

Plzeň - Česká stomatologická komora (ČSK) bude i nadále usilovat o to, aby u zubní péče byla prosazována vyšší spoluúčast pacientů. Například dospělí by si měli plně hradit plomby a rovnátka. Zubaři, kteří se o víkendu sešli v Plzni, rovněž zásadně nesouhlasí s jednostranným navýšením peněz z veřejného zdravotního pojištění v roce 2012 pouze ve prospěch lůžkové péče. Proto hodlají vyzvat politiky k prosazování reforem také pro zubní péči.

Stomatologové se obrátí na ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby s ním o svých stanoviscích jednali. Reforma zdravotnictví podle prezidenta ČSK Pavla Chrze nic pro zubní péči nepřinesla. Návrhy ČSK na úspory peněz zdravotního pojištění třeba i tím, že by si dospělí hradili léčbu následků zubního kazu a vedle plomb i léčbu kořenových kanálků a rovnání zubů, neprošly. 

Stomatologové předpokládali, že se rozdělí péče, která je nezbytná a má se hradit z veřejného pojištění, a péče zbytná, jíž si zaplatí pacient, a umožní se připojištění. Na zubní péči by podle úhradové vyhlášky měly v roce 2012 dát zdravotní pojišťovny asi stejně jako letos. Pacienti zatím nebudou platit více za léčení problémů, kterým by vhodnou prevencí mohli předcházet. Zubaři mluvili o 400 korunách za běžnou plombu, i nadále však budou za plomby platit pojišťovny, pacient doplácí materiál. 

Stomatologové se na sněmu zabývali rovněž přeregistrací soukromých lékařů, kterou požaduje nově přijatá část reformy zdravotnictví. Shodli se na tom, že v případě, že bude tento proces administrativně složitý, může to v důsledku vést k horší dostupnosti zubní péče.