Na Olšanech uctili památku padlých vojáků

Praha - Asi dvě stovky účastníků dnes na pražských Olšanech vzpomínaly na oběti první a druhé světové války. Památku padlých uctily dvěma minutami ticha. Na válečném hřbitově se sešli zástupci Britského společenství národů a vzpomínat přijeli i představitelé české armády a několik veteránů.

Den válečných veteránů připadá v Česku na 11. listopadu. V zemích bývalého britského impéria se ale standardně slaví druhou neděli v listopadu. Proto byla při smuteční ceremonii na hřbitově Britského společenství národů na pražských Olšanech slyšet hlavně angličtina. „Je to v podstatě obřad Commonwealthu. Takže tu jsou zástupci Austrálie, Ghany, Indie, Pákistánu,“ říká přidělenec obrany Spojeného království Andrew Shepherd.                     

Vzpomínkový obřad řídil kněz anglikánské církve, smuteční věnce položili velvyslanci a představitelé zemí Commonwealthu a všichni účastníci si válečné oběti připomněli dvěma minutami ticha. K památníku dorazili také zástupci české armády a veteráni druhé světové války. „Je tu velmi silná historie českých letců, kteří s Královským letectvem bojovali ve druhé světové válce. A toto silné propojení trvá dodnes,“ dodal Shepherd. „My jsme v roce 1938 přísahali republice a prezidentovi, že budeme chránit zemi, přísahu jsme splnili,“ říká plk. Jaroslav Hofrichter, válečný letec. 

V Královském letectvu sloužilo v průběhu války přes dva a půl tisíce Čechoslováků. Zapojovali se do jednorázových akcí, ale i do velké bitvy o Anglii. Místo slávy je ale po návratu z ostrovů čekalo pronásledování a věznění ze strany komunistického režimu.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)