I za mřížemi drogy vynášejí, třeba i 30 tisíc měsíčně

Praha – Obchod s drogami se rozhodně nevyhýbá ani věznicím, vydělat se na nich dá i 30 tisíc měsíčně. Píše o tom deník Právo s odvoláním na slova jednoho z bývalých vězňů nápravného zařízení ve Stráži pod Ralskem. Podle jeho slov přinášejí omamné látky do věznice trestanci z pracoviště a neodhalí je ani dvojitá kontrola. Obchod s nimi pak oragnizují vězni, kteří si odpykávají delší tresty.

Bývalý vězeň Právu řekl, že drogy získávají vězni na pracovišti od tamních civilních zaměstnanců nebo od členů rodiny či známých, kteří jim tam látky přivezou. Při průchodu do objektu věznice je pak kontrolují dozorci hned dvakrát, k odhalení dochází prý jen zřídka.

Kromě tělních dutin se prý drogy přenášejí také v podrážkách bot, zašité v kabátech nebo zamíchané v kávě, cukru nebo tabáku a cigaretách, které vězni na pracovišti mohou mít. „Přenašeči za to pak podle množství dostanou třeba kartón cigaret,“ cituje deník bývalého vězně. Hlavní distribuci pak prý zajišťují vězni s delšími tresty, kteří se kvůli přísnějšímu režimu na práci mimo zdi věznice nedostanou. Šéfují většinou jednotlivým oddílům věznice, vedou „nadstandardní vztahy s dozorci“.

Protože vězni u sebe nemohou mít peníze, platí se většinou třeba kartóny cigaret nebo telefonními kartami s kreditem. Zájemce o drogy také třeba požádá své příbuzné při návštěvě, aby peníze zaplatili blízkým dealera ne předem domluvené adrese. Zisky se prý pohybují „kolem dvaceti až třiceti tisíc korun měsíčně u větších dealerů“. Ceny drog jsou ve věznici vyšší než mimo ni kvůli tomu, že se tu připlácí za riziko odhalení.