Za kauzu MUS může špatná komunikace, říká právník Balaš

Praha – Špatná komunikace mezi ministerstvem financí a Nejvyšším státním zastupitelstvím nese největší podíl viny na kauze Mostecké uhelné. Tuto domněnku v České televizi vyslovil právník Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Problém podle něj vznikl dlouhodobou špatnou spoluprací a koordinací na úrovni vlády. Situaci také přitížily nešťastné formulace v kompetenčním zákoně z roku 1969. Ten by se podle Balaše měl zřejmě přepracovat.

Stát podle Nejvyššího státního zastupitelství propásl šanci získat 12 miliard korun zmrazených ve Švýcarsku po privatizaci Mostecké uhelné. Podle Balaše se problém objevil na základě řetězení různých událostí. „Ten problém vznikl někdy dávno, když policie nic nevyšetřila a zastupitelství nepodalo žádnou obžalobu. Teď proto sklízíme výsledky toho, co se nepodařilo tenkrát,“ míní. Případ se totiž už dostal před švýcarský soud. Česko tak ztratilo možnost přihlásit se o peníze v trestním řízení. A žádat o ně bude muset v civilním, to je ale komplikovanější. 

Další vinu také podle právníka nese nejasně formulovaný kompetenční zákon z roku 1969, který prošel různými novelizacemi. „V této věci nejde o to, zda za to může jeden nebo druhý rezort, ale tato věc vyžadovala koordinaci přinejmenším na úrovni vlády,“ dodal Balaš. Ministerstvo financí podle něj nemůže tušit, že pokud všechna státní zastupitelství tu věc odkládají, tak mu vznikla škoda.

Na druhou stranu se ministerstvo financí mohlo přihlásit preventivně. Nicméně Balaš se domnívá, že spíše chtělo počkat na relevantní informace, aby svůj nárok mohlo doložit. Je proto nutné zjistit, zda mezi ministerstvem financí a státním zastupitelstvím vůbec probíhala určitá korespondence. „Asi by bylo dobré se zeptat vrchního státního zástupce, proč žádné informace ministerstvu neposkytl. Bez součinnosti je to skutečně těžké,“ podotkl Balaš.

Švýcarská šetření se neshodují s českými

Případ se již prověřoval několikrát, nicméně bez valných výsledků. Navíc ty švýcarské se diametrálně liší od českých. „Buď máme natolik rozličný systém než Švýcaři a nešlo o trestní čin podle našeho trestního práva, nebo to někdo skutečně nechtěl vyšetřit,“ shrnuje právník. Na švýcarských kontech je v tuto chvíli zablokováno 12 miliard, které ale nikomu nechybí.

„Když se zjistí, že nedošlo k žádnému trestnému činu a peníze patří původním vlastníkům nebo novému vlastníkovi, tak se o to může přihlásit on. Pokud by se prokázala něčí vina, tak by se Česká republika mohla přihlásit. Ten nárok by promlčen být neměl,“ tvrdí Balaš. Výsledek trestního řízení a rozhodnutí o vině a trestu by tak mohl být důležitým důkazem pro pozdější civilní řízení.

Rozhovor s Vladimírem Balašem (zdroj: ČT24)