Visegrádská expertní skupina bude připravovat reformy vysokých škol

Olomouc – Reformami vysokých škol v zemích visegrádské čtyřky se bude zabývat expertní skupina, na jejímž vzniku se dohodli účastníci jednání ministrů školství V4. Odborníci také začnou pracovat na programu stipendií pro studenty ze zemí V4 na prestižních zahraničních univerzitách, např. v USA. „Problémy v jednotlivých státech jsou velmi podobné. Společná expertní skupina je bude řešit a její členové se budou snažit hledat, jak z nich ven,“ vysvětluje ředitel odboru vysokých škol slovenského ministerstva školství Jozef Jurkovič. Experti se budou zabývat třeba i státními maturitami, které byly např. v Polsku spuštěny před pěti lety.

Česko na nový zákon o vysokých školách čeká, v těchto dnech by se měl dostat do připomínkového řízení vlády. V obdobné situaci je i novela zákona na Slovensku. Naopak v Maďarsku a Polsku už mají některé reformní kroky za sebou. „Provedli diverzifikaci vysokého školství na výzkumné a profesní univerzity, mají nastavený stipendijní systém i nový systém financování vysokého školství. Jsou tam věci, které my teprve budeme zavádět. Ve výsledku jdeme všichni stejným směrem,“ uvedl 1. náměstek českého ministra školství Jakub Hodinář.   

Za největší slabinu označují zástupci všech zemí nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve státní správě v oblasti managementu vzdělávání, expertů v akreditačních komisích a podobně. Mimo jiné i proto začnou odborníci pracovat na přípravě stipendijního programu, díky němuž by mohli studenti zamířit i na prestižní světové univerzity. 

Dosud visegrádský fond podporuje stipendia studentů z východních zemí, například Ukrajiny, Arménie či Gruzie, balkánských zemí či Středomoří. Studenti z visegrádského prostoru mohou čerpat stipendia v zemích V4 či dalších partnerských státech. Nově by se možnost mohla týkat i elitních světových univerzit. „Slibujeme si od toho, že se tito lidé ze zahraničních univerzit vrátí s elitními zkušenostmi a budou je předávat dál,“ doplnil Hodinář.