Loterijní peníze na prospěšné účely mizí v neprůhledných firmách

Peníze odváděné loterijními firmami na všeobecně prospěšné účely jdou podle zjištění České televize často do neprůhledných firem ovládaných lidmi s kriminální minulostí. Například společnost Bonver provozující kasina vloni poslala peníze do společnosti vedené právníkem L.N., pravomocně odsouzeným za úplatky. Sponzoruje také fotbalový klub v čele s Vladislavem Větrovcem, údajnou hlavou takzvaného konkurzního gangu.

Společnost Bonver provozuje kasina v celé České republice. Peníze na všeobecně prospěšné účely poslala v minulých letech například do fotbalového klubu v Lovosicích. „Významná částka to byla, ale určitě to nebyly miliony korun, byly to možná nějaké statisíce,“ řekl ČT člen výboru FK Lovosice Martin Dlouhý. Prezidentem fotbalistů je přitom Vladislav Větrovec, na devět let nepravomocně odsouzený za konkurzní podvody.  

Podle nezávislého advokáta Martina Tocika by v tomto případě mohlo jít i o střet zájmů. Větrovec totiž dříve pro společnost Bonver pracoval. „Může dojít ke zneužití a k obcházení loterijního zákona,“ řekl ČT. Bonver tvrdí, že je vše v pořádku. Větrovec prý pro společnost dříve dělal jen marketingové studie. V písemné odpovědi pak ale firma uvedla, že si nyní od Větrovce pronajímá prostory.

Peníze na všeobecně prospěšné účely ale dostala i firma Větrovcova spolupracovníka, právníka L.N., který byl přitom už pravomocně odsouzený za uplácení. Ještě minulý rok ale figuroval v představenstvu firmy, kam Bonver podle údajů ministerstva financí poslal přibližně 2,5 milionu korun. Na co firma peníze použila a čím se zabývá, se prakticky nedá zjistit. Na uvedených adresách ji nikdo nezná. Bonver částku odůvodnil tím, že firmu zaujal její projekt.

Loterijní společnosti musí každoročně poslat na všeobecně prospěšné účely 15 procent ze zisku. Na sociální služby nebo zdravotnictví jdou ale podle ministerstva financí pouze čtyři procenta z částky. „Můžeme se tímto případem zabývat, ale ty možnosti jsou omezené… I tento případ je ale motivující k tomu, aby rychle nastala změna,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Mediální obsah byl odstraněn nebo upraven z důvodu aplikace práva na výmaz dle čl. 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES. S ohledem na veřejný zájem a/nebo oprávněný zájem původní mediální obsah zůstává zachován v rámci badatelského Archivu České televize.