Klaus jmenoval Kubu ministrem průmyslu a obchodu

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval Martina Kubu ministrem průmyslu a obchodu dopoledne na Pražském hradě. Kuba v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) nahradí Martina Kocourka (ODS), který podal demisi kvůli aféře kolem podezřelého přesunu peněz na účet své matky. Prezident Kubovi řekl, že stát potřebuje funkční ministerstvo průmyslu a obchodu, zvlášť v době hospodářské krize. Proto od něj očekává výraznou aktivitu hlavně v obchodu, zdůraznil, že by se měl ministr ucházet o zahraniční trhy.

Kuba patří mezi vlivné politiky ODS. V minulosti média spekuloval a i o jeho roli v zákulisí mocenských dohod v ODS. Loni se ucházel o post místopředsedy strany. Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji, a nedoporučoval jeho zvolení do vedení ODS. Jihočeskou ODS, které Kuba od roku 2008 předsedá, provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý.

Dnes ale premiér uvedl, že Kubu považuje za schopného politika. Vždy prý říkal, že v ODS nemají dominovat lidé, kteří stojí v zákulisí a nejsou ochotni z něj vystoupit. Kubu v uplynulém roce pozorně sledoval. „Musím říci, že je to autentický člověk s autentickými politickými názory, které je ochoten prosazovat, veřejně hájit,“ řekl Nečas. Kuba tak podle něj nepotřebuje nikoho v pozadí, kdo by mu napovídal, co si má myslet. „To jsme si u něho ověřil,“ dodal. Zdůraznil ale, že jeho negativní názor na velké koalice trvá. Kuba podle něj vzhledem k přechodu na MPO odejde z funkce náměstka hejtmana, do konce roku i z jihočeského zastupitelstva a v příštích krajských volbách nebude kandidovat.

Kubovy plány v čele resortu:

  • dokončení aktualizace státní energetické koncepce
  • dostavba Temelína
  • příprava proexportní strategie, rozšíření portfolia vývozu i mimo eurozónu
  • zavedení strategie konkurenceschopnosti, aby české firmy obstály se svými výrobky ve světě

Komentáře tisku vyjadřují nad rozhodnutím premiéra Petra Nečase většinou rozpaky. Lidové noviny píšou, že Kuba je politikem s kontroverzní pověstí a v Jihočeském kraji je považován za prodlouženou ruku mocného zákulisního hráče, „kmotra“ Dlouhého. Podle Kuby naopak rozhodlo v jeho prospěch nyní i to, že vláda v „jeho“ regionu plánuje dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín.  

Podle dnešních Hospodářských novin Nečas svým výběrem ukázal, že mu jde hlavně o nákup hlasů pro setrvání ve funkci předsedy ODS. Ty mu právě Kuba, coby předseda jihočeské ODS, podle deníku dodat nesporně může, na rozdíl od Doktora. Co Kuba nedodá, je důvěryhodnost, soudí HN. Podle Mladé fronty Dnes Nečas úplně propásl šanci zlepšit si image svého kabinetu u veřejnosti. Nečasovu volbu svěřit ministerstvo Kubovi naopak ocenili regionální lídři ODS. Bude podle nich dobrým ministrem.

Sobotka: Neumím si představit, jak bude Kuba kvalifikovaně debatovat s NERVem

„Zcela otevřeně se píše o tom, že současný nový ministr pan Kuba je prodlouženou rukou významného zákulisního hráče ODS Pavla Dlouhého z Jihočeského kraje. Myslím, že dnešní demonstrativní vystoupení dlouholetého politika a poslance ODS Doktora, který je také z jižních Čech, jenom potvrzuje pravdivost těchto spekulací,“ řekl dnes na tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.   

Kuba navíc podle Sobotky jen potvrzuje pravidlo Nečasovy personální politiky v posledním období, „kdy jsou do čela ministerstev povoláváni lidé, kteří zásadně s touto problematikou v minulosti neměli nic společného“. Připomenul například ministra životního prostředí Chalupu nebo Bendla na ministerstvu zemědělství. „Já panu Nečasovi tento tým skutečně nezávidím, zdá se, že mu jeho složení diktují spíše vnitrostranické poměry uvnitř ODS… Tito lidé evidentně nebudou schopni vypořádat se s těžkými úkoly, které před sebou mají,“ uzavřel s tím, že si se současným výhledem ekonomiky umí jen těžko představit, jak bude Kuba kvalifikovaně debatovat například s lidmi v NERVu.