Medaile Václava Bendy zamířila k neznámým hrdinům už potřetí

Praha - Političtí vězni, důstojník americké rozvědky i undergroundový aktivista patří po dnešku k oceněným, kteří dostali medaili Václava Bendy. Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je rozdával už potřetí, vyznamenal 20 osobností, jimž přisoudil aktivní podíl na boji proti nacismu a komunismu. K oceněným patří mezi jinými manželka dánského velvyslance Ursule Möller, která pomáhala disentu, nebo pracovník CIA a organizátor pronikání agentů Charles Katek, aktivista undergroundu Miroslav Vodrážka, ale i třeba řada církevních představitelů.

Cena Václava Bendy odráží výsledky bádání ÚSTR, určena je méně známým osobnostem. „Snažili jsme se ukázat, že ta hodnotová stupnice je blízká lidem různých povolání a činností, takže zde byli vojáci, duchovní, novináři, politici, lidé ze zahraničí i z domova,“ komentoval udílení šéf ÚSTR Daniel Hermann.

Irena Šimonová se v roce 1950 pokusila o podobný kousek, kterým se později proslavili bratři Mašínové. Se spoluvězeňkyní utekla z komunistického žaláře, po 11 dnech pochodu se dostali přes východní Německo na hranici americké zóny. Pár metrů od vytoužené svobody je zadrželi pohraničníci a deportovali zpátky do vězení. „Nezmlátili nás, ale odvezli nás na Pankrác, kde jsme každá dostaly dva měsíce korekce, která byla strašná,“ vzpomíná Irena Šimonová. Na svobodu se dostala začátkem 60. let, v roce 1968 zakládala klub angažovaných nestraníků, hned po invazi odešla s mužem do exilu.

  • Irena Šimonová zdroj: ČT24
  • Jürgen Serke zdroj: ČT24

Komunismus z druhé strany opony intenzivně sledoval další z vyznamenaných, německý novinář Jürgen Serke. „Do Československa jsem přišel poprvé v roce 1967, potkal jsem se tam s Kunderou, Kohoutem a Vaculíkem. Fascinovali mě, od té doby jsme začali spolupracovat,“ prohlásil Serke. Později pracoval pro Stern a Die Welt, a nejenže o českém disentu psal, ale především zprostředkovával kontakty s elitami v Evropě.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)