Pacienti si budou moci vybrat porodníka či chirurga – za poplatek

Praha - Tisíce těhotných žen, které dnes chtějí nadstandardní péči od svého porodníka, už nebudou muset nelegálně uplácet. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se totiž nakonec rozhodl, že od příštího dubna zlegalizuje dnešní běžnou praxi a umožní lidem zvolit si za peníze, kdo bude rodit jejich děti. Pacienti si ale budou moci zaplatit i za to, že je bude operovat špičkový chirurg nebo ortoped.

Chtěla mít u porodu svého lékaře, který se o ni dříve měsíce dobře staral. 32letá matka z Prahy za přítomnost svého porodníka při narození dcery zaplatila 5 tisíc. Svého rozhodnutí nelituje, i když je podobné placení lékařům nelegální. „Já se nestydím, že jsem mu ty peníze dala, já jsem mu je dala ráda, byl to člověk, kterému důvěřuji,“ říká maminka.

Úplatky ve zdravotnictví jsou běžné, tak je legalizujme

Poplatky porodníkům jsou dnes veřejným tajemstvím a zaběhlou praxí. Ženy si dokonce v diskusích na internetu radí, jak a kolik se za porod platí. „Ví o tom celá společnost, samozřejmě, ve zdravotnictví se to děje a je to strašně moc špatná věc, která nás mrzí,“ potvrdil ČT mluvčí VZP Jiří Rod. I když se o podobné praxi ví, nikdo ji nikdy neohlásil policii ani zdravotním pojišťovnám.

Z úplatků, které dnes lidé dávají za jistotu, že u porodu bude právě jejich lékař, by se teď měly stát legální poplatky. Ministr zdravotnictví chce dát lidem od dubna možnost vybrat si za peníze nejen svého porodníka, ale třeba i chirurga, ortopeda nebo očaře. „Začne to pravděpodobně u porodníků, protože to je takové nejpopulárnější,“ podotkl Heger. Pro svůj plán má ministr zdravotnictví podporu celé koalice.

Boris Šťastný, předseda zdravotnického výboru sněmovny

„Možnost připlatit si jako nadstandard za výběr konkrétního lékaře je věcí, která je velmi pozitivní a zabrání korupci a klientelismu ve zdravotnictví.“

Samotní porodníci a gynekologové legalizaci poplatků za výběr lékaře vítají. Považují je za jednoznačně protikorupční opatření. Nevadí jim ani to, že zatím není jasné, jak velkou část si vezme nemocnice a kolik jim ze zaplacených peněz zůstane. „Určitě minimálně větší část by měl dostat porodník, který nese jakési riziko,“ míní soukromý gynekolog Jaroslav Imrych.

Výši poplatků by měl nadiktovat trh

Každá nemocnice si bude moci podle Hegerova plánu určit svoje vlastní ceny. Poplatky za zákroky a operace u špičkových lékařů se tak budou mezi jednotlivými nemocnicemi výrazně lišit. Pokud by nemocnice jen zlegalizovaly peníze, které dnes někteří lékaři dostávají do kapsy, mohli by pacienti za výběr porodníka platit od 5 do 15 tisíc. Výběr chirurga při operaci kýly nebo žlučníku by mohl - jako v některých případech dnes - stát od 5 do 10 tisíc. Výměna kyčelního kloubu u špičkového ortopeda by se pak mohla pohybovat v rozmezí 10 až 15 tisíc korun.

Reportáž Hedviky Dědkové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)

„Necháme to na tržních cenách a včas zasáhneme, pokud by se to začalo někde zvrhávat,“ uvedl Heger. Oficiální poplatky za špičkové lékaře by přitom mohly být nižší, než jsou dnes na černém trhu. V budoucnu by na ně chtěly přispívat i zdravotní pojišťovny.