Stamiliony Aleše Řebíčka si bere na paškál sněmovní výbor

Praha - Vůbec poprvé hodlá mandátní a imunitní výbor ve sněmovně zkontrolovat rozporuplné majetkové přiznání jednoho ze zákonodárců, ačkoli bývalého. A nejde o nikoho jiného než o bývalého člena dolní komory a exministra dopravy Aleše Řebíčka, který během své politické kariéry pohádkově zbohatl. Řebíček přiznal, že na akciích společnosti Viamont vydělal skoro 700 milionů korun. V povinném soupisu příjmů je ale neuvedl.

„Snažíme se být otevření, a tak jsem dokonce včera jednomu chlapíkovi vůbec poprvé veřejně řekl, kolik jsem dostal za akcie Viamontu - v několika splátkách postupně celkem kolem 700 milionů korun,“ řekl sám exministr minulý týden fanouškům Slavie. Tato částka víc než fanoušky zaskočila poslance. Veřejní činitelé totiž musí každoročně předkládat majetková přiznání, kde by všechny podobné údaje měly být. V Řebíčkově případě ovšem scházejí.

Součet příjmů za prodej akcií v letech 2007–2009, které Řebíček přiznal, dává dohromady sumu 343 milionů, této částce ale do 700 milionů hodně schází, a to přitáhlo pozornost mandátového a imunitního výboru. „Budeme iniciovat jednání mandátového a imunitního výboru, které by se mělo zabývat kauzou pana Řebíčka a především tím, zda nelhal ve svém přiznání,“ prohlásil pro ČT předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Ovšem podle platné legislativy, pokud by se prokázalo, že Řebíček pochybil, může dostat pokutu maximálně 50 tisíc. Navíc mu ji musí dát jeho obecní úřad a ne sněmovna. Sám Řebíček je v zahraničí, a tak se k věci nevyjádřil, pouze přes mluvčí Slavie vzkázal, že všechno je v pořádku. „Všechny tyto peníze prošly přes účty v českých bankách, byly řádně zaúčtovány, ví o nich finanční úřad a související smlouvy a další dokumenty následně prověřoval finančně-analytický útvar ministerstva financí i policie,“ komentovala celou věc Soňa Nouzáková.

Jméno exministra dopravy politici zmiňují často, a to právě v případech, kdy mluví o neprůhledném financování. Naposledy zaznělo v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde ho v souvislosti s nejasně získanými penězi zmínila právnička a bývalá politička Hana Marvanová. Podle informací České televize pracují sociální demokraté na novele zákona, podle které by majetková přiznání museli podávat i lidé, kteří již politické vody opustili.