Pacientka po první transplantaci v Československu žila jen 16 dní

Praha – První transplantace ledviny byla v bývalém Československu provedena právě 23. listopadu 1961 – v královéhradecké nemocnici lékaři transplantovali orgán 16leté dívce. Dárkyní byla její matka, dívka ovšem po 16 dnech zemřela na infekci. Úspěšná transplantace se podařila o necelých pět let později lékařům v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Pacient s novou ledvinou, kterou také darovala jeho matka, žil ještě tři roky.

Od té doby se transplantace ledvin postupně rozšířila i na dalších pracoviště, jen do roku 1991 získalo nový orgán asi 5000 tisíc pacientů a v posledních letech tento zákrok ročně podstoupí 300-400 pacientů. Jen zlomek ledvin přitom pochází od žijících dárců, ačkoli orgán v takovém případě vydrží fungovat v těle nemocného v průměru 20 let, zatímco ledvina od mrtvého dárce obvykle přestává fungovat po osmi až 12 letech.   

Existují ale i rekordní případy, kdy pacientovi sloužil náhradní orgán více než 30 let. Ale i v případě, že nová ledvina vypoví službu dříve, znamená transplantace tohoto orgánu pro nemocného prakticky vždy velké ulehčení. Další cestou je totiž jedině dialýza, na kterou musí pacienti pravidelně docházet a to výrazně omezuje jejich běžný život. Funkci ledvin navíc dialýza nahrazuje jen neúplně.   

Transplantaci ledviny dnes může pacient podstoupit ve všech sedmi českých transplantačních centrech. Na největší z nich - pražský IKEM - přitom připadá zhruba polovina všech zákroků. Právě v IKEMu už také dvakrát úspěšně transplantovali ledvinu pacientovi, který měl odlišnou krevní skupinu, než dárce orgánu. Tím se zvýšuje šance pro čekatele se vzácnou krevní skupinou, kteří by se transplantace jinak nemuseli dočkat.

Vynikající výsledky ale mají i další transplantační centra, která jsou v nemocnicích v Plzni, Brně, Hradci Králové, Olomouci a v Ostravě, stejně jako ve Fakultní nemocnici v Praze v Motole, která jako jediná v České republice zajišťuje program transplantace ledvin u dětí.

Vůbec poprvé transplantovali lékaři ledvinu od živého dárce v americkém Bostonu v roce 1954. O osm let později pak byla poprvé úspěšně transplantována ledvina od zemřelého.