Inspekce navrhla obvinit policistu, zastřelil ozbrojeného muže

Praha - Policejní inspekce navrhla obvinit policistu, který v únoru v Nuslích v Praze 2 smrtelně postřelil sedmadvacetiletého ozbrojeného muže. Zastřelený muž se podle policie nejprve zabarikádoval v bytě a hrozil, že zapálí dům a jeho obyvatele postřílí. Později však z bytu vyběhl se střelnou zbraní, a proto proti němu policie zasáhla.

„Prověřování bylo ukončeno v polovině listopadu návrhem na zahájení trestního stíhání policisty pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle ní byl návrh předán státnímu zastupitelství. Více informací však nesdělila.

Policisté ve středu 9. února kolem 16:30 obdrželi oznámení od obyvatelky domu v Oldřichově ulici, že jeden z nájemníků je ozbrojen, vyhrožuje zapálením domu a postřílením ostatních v domě. Proto na místo vyrazila policejní hlídka včetně zásahové jednotky a vyjednávače. Muž se ale mezitím zabarikádoval ve svém bytě ve čtvrtém patře.

Policejní vůz
Zdroj: ČT24

Později však najednou vyrazil z bytu proti policistům se střelnou zbraní. Výstřel z policejní zbraně zasáhl muže do hrudníku. Podle dřívějšího vyjádření policejní mluvčí se záchranáři snažili postřeleného muže resuscitovat, jeho zranění ale bylo smrtelné.

Pachatel nevyhrožoval poprvé

Sedmadvacetiletý muž podle policie již dva dny před incidentem zmateně pobíhal po domě, křičel a vyhrožoval podpálením domu. Ozbrojen však nebyl. Nájemníci proto volali majitelce domu a žádali, aby s problémovým mužem něco udělala. Ta zavolala policii, která však již muže tehdy nezastihla.