Občanská iniciativa zažaluje policisty kvůli zákroku v Krupce

Krupka (Teplicko) – Občanská iniciativa V Ústí neonacisty nechceme podá správní žalobu na policii kvůli sobotnímu zásahu proti improvizované bohoslužbě v Krupce na Teplicku. Zástupci iniciativy mají za to, že policisté zákrokem porušili zákon, podnět k jeho prošetření chtějí dát i policejním inspektorům. Policisté proti bohoslužbě zasáhli, aby umožnili klidný průchod neonacistům.

Ekumenická bohoslužba byla reakcí na demonstraci příznivců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Pochodu se na sídlišti Maršov postavilo do cesty asi 500 Romů, kteří odmítli cestu uvolnit. Po několika marných výzvách, aby ulici uvolnili, neměla policie podle mluvčí v Ústeckém kraji Jarmily Hrubešové jinou možnost než užít donucovacích prostředků.

Podle informací občanské iniciativy použila policie taktické dělobuchy, obušky, speciální jednotky pořádkové policie včetně obrněné jízdní policie a vrtulníku. Farář Ludvík Šťastný prohlásil, že policie svým zásahem proti náboženskému shromáždění závažným způsobem porušila základní ústavní práva přítomných občanů. Policie ale podle Hrubešové neměla jinou možnost, pokud chtěla zabránit střetu obou skupin.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„My hlavně chceme, aby soud rozhodl, zda je možné a přípustné v demokratickém a civilizovaném státě, že policie rozežene bohoslužbu.“

Důvodem k rozpuštění pochodu DSSS nebylo podle policie ani to, že někteří z jeho účastníků přijeli do Krupky ozbrojeni. Sekyry, kůly, ale i mačetu jim hlídky zabavily už při vjezdu do města. „My bychom měli zákonný důvod rozpustit shromáždění, kdyby lidé měli zbraně u sebe přímo v daném shromáždění,“ uvedla pro ČT Hrubešová.

Policie rovněž obvinila jednoho cizince, kterého podezírají z pronášení rasistických výroků během projevu. Na oblečení prý měl zakázané nacistické symboly včetně hákového kříže. Dalších pět lidí policie podezřívá z přestupku. Jeden podle policistů spáchal přestupek proti občanskému soužití, další prý neuposlechli výzvy veřejného činitele. Během vyhodnocování záznamů z pochodu mohou policisté obvinit více lidí.

Pochod příznivců DSSS v Krupce
Zdroj: ČT24