Odboráři v Praze demonstrovali proti korupci

Praha - V hlavním městě se dnes konala odborářská demonstrace proti korupci. Podle odhadů policie i předáků pořádající Asociace samostatných odborů (ASO) na ni dorazilo asi 500 lidí. Původně organizátoři čekali ale desetkrát víc účastníků. Po mítinku, který trval asi 40 minut, se demonstranti vydali na pochod ke sněmovně. Nedaleko od ní protestní akce zhruba po dvou hodinách kolem 14:00 skončila. Podle policie se obešla bez incidentů.

IPB, Pandur, Diag Human, Opencard, ProMoPro…

Organizátoři protestu připravili výzvu pro poslance. Chtějí po nich zřízení parlamentní komise, která by na vyšetřování korupčních afér dohlížela. „Tato zem je naším společným domovem a nedovolíme ji dál rozkrádat. Korupce výrazně snižuje životní úroveň obyvatelstva,“ uvedli odboráři ve výzvě. Komise by měla podle předáků být „za účasti občanské veřejnosti“.

Odboráři v textu výzvy poukazují na aféru kolem nucené správy IPB, nákup obrněných transportérů Pandur, modernizaci tanků, případ Diag Human, Opencard či pochybnosti kolem ProMoPro. Ani jeden případ podle nich nebyl dostatečně vysvětlen, a přitom se objevují už další podezření. V prohlášení odbory píšou dál o privatizaci Mostecké uhelné společnosti či plzeňské Škodovky i o elektronických zdravotních knížkách IZIP.

Ekonomka Ilona Švihlíková, Alternativa zdola: „Každý den čtete v novinách o minimálně jedné aféře. Četli jste někdy o tom, že by se něco vyšetřilo? Že by byl někdo postaven před soud? Potrestán?“

Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů: „Demonstrace je namířená jak proti vládě, tak proti politikům, protože už od vlád pana premiéra Špidly se boji s korupcí nedaří a šedá ekonomika snižuje životní úroveň obyvatel.“

Premiér Petr Nečas (ODS): „Jsem přesvědčen, že kroky, které již vláda prakticky udělala, zúžily prostor pro korupci v této zemi.“

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS): „Hodně sázím na pana Zemana jako nového nejvyššího státního zástupce, na jeho tým a na reformu, kterou společně s námi připravil.“

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra (ČSSD): "Vůbec bych se nebránil tomu, abychom, jak odboráři navrhují, vedle standardních mechanismů zřídili parlamentní vyšetřovací komisi."

ASO má podle svého vedení asi 200 tisíc členů a zastřešuje 14 odborových organizací. Patří mezi ně například vlivné Odborové sdružení železničářů či Lékařský odborový klub (LOK). Na dnešním shromáždění vystoupili nejen jejich šéfové. Podpořili je i aktivisté z organizace ProAlt, šéfka zdravotnických odborů či ekonomka Ilona Švihlíková.

„Nenechat se rozeštvat“

Podle předáka ASO Bohumíra Dufka demokracie v Česku nefunguje. „Kmotrové ovládají stranické kandidátky a sekretariáty,“ uvedl. Podle něj Nečasova vláda před korupcí klečí. Odboráři vyzývali k jednotě. Jednotlivé skupiny ve společnosti by se prý neměly „nechat rozeštvat“ a nespokojení lidé by se měli hlasitě ozvat.

Odboráři svou akci původně plánovali do 16:00. Hodinový mítink byl nakonec kratší a asi 500 jeho účastníků prošlo Prahou k dolní komoře také rychleji. Omezení dopravy po trase od Palackého náměstí ke sněmovně, s nímž počítal magistrát, tak provoz výrazně neovlivnilo.

Odborářské shromáždění se na Palackého náměstí pokusil narušit jen aktivista Zdeněk Ponert. Na akci dorazil se svou dodávkou s reproduktory. Vylezl na vozidlo a do mikrofonu skandoval. Podle něj je Palackého náměstí český Hydepark, kde se každý může vyjádřit. Přijel prý proto, aby dal účastníkům demonstrace k tomu možnost. Nabízel jim, aby promluvili ze střechy jeho auta. Po výzvách policie z vozu slezl.