Prominentní SPZ? U luxusních aut žádná výjimka

Praha - Podezřením z korupce zavání prominentní čísla espézetek na luxusních automobilech v centru Prahy. Magistrát se ale brání a trvá na tom, že proces přidělování státních poznávacích značek je čistě v rukou náhody a je maximálně transparentní. Lidé, pro které atraktivní číslo auta znamená prestiž, jsou v jiných státech ochotni zaplatit za značku se stejnými čísly stovky eur. V České republice je zatím podobný krok kvůli zastaralé počítačové technice v nedohlednu.

„Nás nikdo nemůže obvinit z toho, že by někdo přišel a vyžádal si espézetku takovou, jakou chce,“ tvrdí mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Tereza Krásenská. Nicméně procházka po nejluxusnější pražské ulici Pařížské ukazuje něco jiného. Vozidla nejdražších značek se chlubí kombinací čtyř stejných čísel až podezřele často. Pražský magistrát nicméně již před rokem spekulace o neregulérnosti přidělování espézetek odmítl: „Domnívám se, že na magistrátu zavedený proces přidělování registračních značek je maximálně transparentní.“

Kompletní interní audit, kterým si sám magistrát prověřoval rozdělování značek, úřad ale nechtěl vydat. „Pozice interního auditu je daná jiným zákonem než zákonem o právu na informace. Domníváme se, že toto rozhodnutí, pokud by bylo precedenční, tak by ohrožovalo fungování interního auditu do budoucna,“ vysvětlil ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Trnka. S tím nesouhlasí advokát Petr Kočí. „Ti úředníci svojí chybou způsobili Praze zákaz nakládání s majetkem, přivodili Praze povinnost hradit náklady v exekuci a místo toho, aby svoji chybu přiznali, tak nadále vyhrožují žalobami,“ doplnil.

168 hodin (zdroj: ČT24)

Úřad ale trvá na tom, že čísla přiděluje počítač a jiná možnost není možná. „Opravdu se stává, že na žadatele vyjde espézetka, která má nálepku takzvaná mafiánská nebo protekční. A samozřejmě žadatel se jí brání z toho důvodu, že by dostal nějakou nálepku, kterou nechce. Ale my máme počítačový systém, který mu číslo transparentně přiděluje. Je nemožné tu espézetku přidělit, prostě na něj vyšla,“ upozorňuje Krásenská.

Nicméně co vůbec vede tyto lidi k touze mít za každou cenu takto zajímavou espézetku? „Když už mám peníze na velké a drahé auto, které dávám na odiv, tak k tomu patří i espézetka, aby nikdo nebyl na pochybách. Jsou to lidé, kteří chtějí být vidět,“ vysvětluje psychiatr Jan Cimický. Lidé fascinovaní čísly se nespokojí jen s espézetkou. Z různých důvodů prahnou také po VIP kombinaci i u mobilních telefonů. „Jsou i klienti, kteří shánějí skutečně top kombinace, které se nedají standardně sehnat. Ti jsou ochotni utratit až statisíce,“ podotýká prodejce VIP telefonních čísel Jan Rosenkranc.

Slovensko na VIP espézetkách vydělává

Udělat z těchto lidských potřeb byznys už napadlo mnoho evropských států, včetně třeba Rakouska nebo Slovenska. To potvrzuje i mluvčí Krajského ředitelství policie v Košicích Jana Demjanovičová: „Za přidělení takovéto tabulky zaplatí desetinásobek normální ceny, to znamená 331 eur.“ V časopisu AutoTip spočítali, na kolik by si přišly české veřejné rozpočty, kdyby se dobré značky prodávaly. „Jedna celá dvě miliardy korun. Samozřejmě jde o to, že se tyto značky neprodají okamžitě, takže se to rozplyne do určitého časového období, ale v podstatě jsou to takovéto cifry,“ upozorňuje Jakub Kolár z časopisu AutoTip.

V České republice nebrzdí podobné kroky zákony, ale zastaralé počítače. „Celé to stojí a padá s tím, že registr vozidel, kam právě padají registrační značky, běží na ministerstvu vnitra na zastaralém registru. To jsou počítače zhruba z devadesátých let. Technologicky už nezvládají žádné další změny,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

  • Státní poznávací značka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2460/245936.jpg
  • Automobily v ČR autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2460/245937.jpg