Barták se chce dostat z vazby, podal ústavní stížnost

Brno - Lékař Jaroslav Barták, který je stíhán za sexuální napadání svých asistentek, podal ústavní stížnost proti uvalení vazby. Potvrdila to dnes mluvčí Ústavního soudu (ÚS) Jana Pelcová. Barták je stíhán pro sedm útoků, kterých se údajně dopustil na sedmi ženách. Hrozí mu až desetileté vězení.

Za jak dlouho Ústavní soud stížnost projedná, lze těžko předjímat - většinou o podobných stížnostech rozhoduje v řádu týdnů, a to bez veřejného jednání. Spolumajitel modřanské kliniky Barták je stíhán za znásilnění, sexuální nátlak, vydírání, nebezpečné vyhrožování, ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. 

Pražská policie zadržela Bartáka koncem srpna na letišti v pražské Ruzyni po jeho návratu z dovolené. Po několikahodinovém výslechu ho obvinila a Obvodní soud pro Prahu 4 lékaře posléze poslal do vazby.

Zatčení Jaroslava Bartáka
Zdroj: ČT24

Lékař nemůže být propuštěn na kauci

Soud se tehdy ztotožnil s návrhem státního zastupitelství a na Bartáka uvalil vazbu ze všech tří zákonných důvodů. Tedy proto, že by mohl uprchnout, ovlivňovat svědky nebo ve své trestné činnosti pokračovat. Barták tak nemůže prozatím být propuštěn na kauci.

Ordinace Jaroslava Bartáka
Zdroj: ČT24