Protikorupční policie šetří stavbu Trojského mostu v Praze

Praha - Protikorupční policie prověřuje okolnosti stavby nového Trojského mostu v Praze pro podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie nechtěla řadu měsíců svůj zájem o stavbu mostu komentovat. Až nyní prozradila, jaké konkrétní trestné činy prověřuje. Zda se prověřování netýká i dalších staveb a zakázek, odmítl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej sdělit. Obviněn podle něho dosud nikdo nebyl. Most, který se buduje v souvislosti s pražským tunelovým komplexem Blanka, vyjde na více než 1,1 miliardy korun.

Pražský magistrát v polovině června informoval o tom, že policie si z odboru městského investora odnesla dokumenty ke stavbě Trojského mostu. Nyní již bývalý náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) deníku Právo řekl, že si policie vyžádala dokumentaci od roku 2005. Vedení města ale podle jeho tehdejších slov nemělo informace o tom, co policie vyšetřuje. Podle Práva požádala o materiály i společnost Metrostav, která je hlavním stavitelem tunelového komplexu.

Odboru městského investora v minulosti šéfoval Jiří Toman. Zodpovídal za zakázky v hodnotě desítek miliard korun. Toman byl považován za jednoho z nejmocnějších mužů pražské radnice, spekulovalo se například o jeho napojení na lobbistu Romana Janouška. Spolu s dalšími vlivnými úředníky byl spojován se spornými zakázkami. Svůj post po nátlaku nového vedení města opustil na začátku letošního roku.

Trojský most
Zdroj: ČT24

Trojský most má propojit Holešovice a Troju. Původně měl stát asi 400 milionů korun, po pozdější změně konstrukčního a architektonického řešení se však cena zvýšila téměř třikrát, o zhruba 720 milionů korun. Magistrát si kvůli tomu nechal zpracovat studii od Aleny Kohoutkové z katedry betonových a zděných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT. Podle dřívějších slov Březiny ze studie vyplynulo, že dostavba už rozestavěného mostu je nejlevnější a nejrychlejší variantou. Návrat k původnímu projektu by měl podle Březiny několik rizik - výstavba by se prý zřejmě prodloužila a pravděpodobně i prodražila.