Kmenta: Na Bártovo vysvětlení se těším

Praha – Mladá fronta Dnes více než rok systematicky sbírala osobní podklady Víta Bárty z roku 2008, ve kterých exministr svým bývalým kolegům z detektivní agentury ABL sděluje plány, jak umně spojit ekonomické zájmy s politickými. Sám Bárta kvůli snaze očistit své jméno včera rezignoval s tím, že zveřejněné výpovědi z doby před vzestupem Věcí veřejných bude postupně uvádět na pravou míru. Podle investigativního reportéra a hlavního autora speciální přílohy Jaroslava Kmenty však jistě nepůjde o lehký úkol. „Já se na to (vysvětlení Bárty) těším, ale jak máte zpětně vysvětlovat slova, která opravdu autenticky zazněla…,“ podotkl během interaktivní diskuze s diváky v pořadu Hyde Park ČT24.

Tým kolem Kmenty ve včerejším vydání MF Dnes představil tři roky starý dokument, ve kterém Bárta sděloval svým podřízeným strategii firmy do budoucna. V ní počítal se vstupem do vysoké politiky kvůli posílení zisku nebo s důsledným sledováním svých klientů. Projektem k posílení politického vlivu se podle zjištění deníku měly stát právě Věci veřejné, tedy strana, jež voličům následně slibovala tvrdý postih korupce a skoncování s propojením politiky a byznysu.

"To hlavní, co jsme odhalili, je lež politika, který si před volbami stoupl před voliče a řekl: Já zatočím s dinosaury, nastavím protikorupční vládu. Nic takového se tady neděje."

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

I sám Kmenta se přiznal, že jako novinář dlouhodobě zkoumající nekalé praktiky ve veřejném životě si před volbami od VV mnohé sliboval. „Měl jsem pocit, že strana Věci veřejné s Vítem Bártou, že to je něco nového, úžasný fenomén. Byl jsem štastný, že do politiky vstupuje někdo, kdo to tady chce vymést a skoncovat s korupcí i klientelismem,“ říká s odstupem času. Záhy díky své práci názor přehodnotil. „Postupem času jsem najednou začal zjišťovat, že to je vlastně medvědí služba, protože jestli jdete před voliče a říkáte, že budete čestní, a posléze tady máme nahrávku, kde ten samý člověk říká: 'Dopouštíme se korupce, jde nám hlavně o peníze,' tak o čem to je? Ten člověk nám lhal. Já to hodnotím jako podvod na lidech,“ dodal reportér.

Materiály o zištných plánech bývalého šéfa ABL a exministra dopravy reportéři z MF Dnes shromažďovali více než rok. „Začali jsme se Věcmi veřejnými intenzivně zabývat od loňského ledna či února,“ sdělil Kmenta. Bližší informace o reportérské činnosti i zdroji, který je k minulosti Víta Bárty přivedl, však zvědavým divákům neřekl. „Pochopte to. Ti lidé jsou mnohdy v ohrožení života a nebudu dávat nějaký návod… Je to věc, kterou ctí všichni novináři na světě, ochrana zdroje je pro naši práci nejdůležitější.“ Zároveň však podotkl, že redakce spolupracovala s lidmi, kteří jsou nespokojení s vývojem ve VV.

ABL podala na Kmentu trestní oznámení kvůli pomluvě o sledování Dalíka

Součástí Kmentova zjištění jsou také podklady o tom, že ABL sledovala lobbistu Marka Dalíka v době, kdy působil jako poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS). Redaktorům se podařilo získat videonahrávky samotných detektivů ABL, na kterých je blízký Topolánkův přítel zachycen při schůzkách s podnikateli. Kvůli informacím o sledování Dalíka se ještě v pátek večer firma rozhodla na Kmentu a jeho redakčního kolegu Václava Dolejšího podat trestní oznámení. V době vysílání pořadu tato informace nebyla známa.

„ABL se cítí významně poškozena dnešním (tj. pátečním – pozn. red.) vydáním MF Dnes a konkrétně pokračující negativní kampaní redaktora Kmenty, který využívá společnost ABL jako nástroje k politizování současného postavení bývalého akcionáře ABL Víta Bárty,“ uvedl současný šéf ABL a bratr Víta Bárty Matěj v prohlášení. Vít Bárta od začátku svého politického působení zdůrazňoval, že mu nejde o byznys. Na důkaz toho prodal svůj podíl v ABL bratrovi.

Jaroslav Kmenta:

„My pojmenováváme to, co ti politici dělají. Fakt jenom informujeme a já za to nemůžu, že se politici chovají zběsile, děsně. Já bych daleko radši psal o věcech, které přinášejí společnosti větší užitek, ale dokud tady budeme mít politiky, kteří nadřazují své soukromé zájmy a zájmy svého byznysu nad veřejnými, tak to tady nikdy nebude fungovat dobře.“

Firma ABL se podle svých zástupců důrazně distancuje od spojování svých komerčních aktivit s politikou, nepodílí se podle nich na zakázkách ve veřejném sektoru vyjma těch, které získala před vstupem bývalého akcionáře společnosti Víta Bárty do politiky. Vít Bárta nevykonává ve společnosti žádné aktivity a nemá na její chod žádný vliv, uvedli v prohlášení. Ve firmě podle nich nepůsobí více než rok. Uvedli také, že ABL nebyla a není sponzorem Věcí veřejných a nesponzoruje ani jiné politické strany.