Přímá volba půjde do 2. čtení, jednání o podmínkách ale nekončí

Praha - Vládní koalice se na jednání s ČSSD před dnešní sněmovní schůzí dohodla na tom, že návrh přímé volby prezidenta pustí do 2. čtení sněmovnou. Zástupci koalice navíc připustili dvě podmínky, které si kladla sociální demokracie. ČSSD požaduje prezidentskou imunitu vázanou pouze na dobu výkonu funkce a také zavedení kontrasignace u rozhodnutí prezidenta o zastavení trestního stíhání. ČSSD také žádala, aby hlava státu v případě přímé volby nadále nevybírala vedení České národní banky. Koalice však k tomuto kroku byla prozatím zdrženlivá. Parlamentní lídři budou v jednání pokračovat zítra.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před schůzkou čelných představitelů politických stran novinářům řekl, že prosazení tří „protikorupčních pojistek“ má urychlit proces přijetí ústavního zákona. V případě neúspěchu s prosazením požadavků se prý o to samé pokusí také senátoři ČSSD, čímž se schvalovací proces prodlouží až o měsíc. Zákonodárci mají přitom poslední možnost připravit přímou volbu prezidenta už pro hlasování o nástupci Václava Klause. Jeho mandát skončí začátkem roku 2013.

Podle Sobotky zbývá vyřešit požadavek ČSSD, aby byli členové bankovní rady České národní banky jmenováni po souhlasu Senátu, jako to platí v současné době pro ústavní soudce. Podle Nečase by ale podobný krok v době ekonomické nestability mohl v budoucnu zpochybnit nezávislost banky. „Připustit debatu, kdy by změna způsobu jmenování mohla být vykládána jako cesta k politizaci výběru členů bankovní rady a ohrožení nezávislosti ČNB, bych považoval za výraz krajní nezodpovědnosti,“ řekl na tiskové konferenci Nečas.

Prezident Václav Klaus označil požadavek ČSSD za naprostý nesmysl: „Já jsem se strašně zlobil před deseti dvanácti lety, kdy se do naší ústavy dostalo, že členy bankovní rady jmenuje prezident,“ uvedl na pražském hlavním nádraží při svém odjezdu do Ostravy. „Považoval jsem za ironii dějin, že jsem jako dáreček tuhle výsadu, kterou jsem zásadně kritizoval, nakonec dostal já,“ doplnil Klaus.

Pražský hrad
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/Lidové noviny

Ještě donedávna byla přímá volba prezidenta mrtvým projektem. V těchto dnech jde o projekt oživovaný hlavně TOP 09 a ČSSD. První strana chce jednoznačně na Hradě Karla Schwarzenberga, který kandidaturu oficiálně oznámil. Druhá mluví o Janu Švejnarovi. K přímé volbě se ve svém programu kloní už i Věci veřejné, prozatím bez vlastního kandidáta.

„Já jsem vnímal, že ze strany TOP 09 A VV je poměrně možná shoda a dohoda ke kompromisu se sociální demokracií,“ tvrdí poslanec za ČSSD Jeroným Tejc. „Pro TOP 09 a Starosty je přijatelná řada těch návrhů, které sociální demokracie představila,“ potvrdil spekulace poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák.

Jeroným Tejc, poslanec ČSSD:

„Jsem optimista. Myslím, že se nejen dohodneme, ale především návrh bude přijat a bude přijat poté i v Senátu. Shodli jsme se, že prezident by mohl být po návrhu Senátu se souhlasem sněmovny rozhodnutím Ústavního soudu případně zbaven funkce. Nepodařila se nám dojednat otázka trestní odpovědnosti - nyní je prezident naprosto neodpovědný po celou dobu výkonu mandátu i poté. Také bychom chtěli, aby se volil na 6 let.“

Právě kvůli těmto návrhům námluvy TOP 09 a ČSSD velmi nervózně sledovala ODS. „My držíme konzistentně svoje stanovisko. TOP 09 dává najevo, že jim je úplně všechno jedno,“ nechal se slyšet poslanec za ODS Marek Benda.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

„Největší legraci si z nás dělají politici z ODS, co se týče přímé volby. Veřejnost ale tyto hrátky nezajímají – tu bude zajímat až výsledek. ČSSD má představu, jak by měla být změněna Ústava ČR,“ poznamenal Tejc.

Pro jakékoli změny ústavy je třeba třípětinové podpory ve sněmovně i Senátu. Sociální demokracie, TOP 09 a Starostové a Věci veřejné jich mají aktuálně 116. Pokud by ODS své poslance sešikovala do jednolitého bloku odporu, stala by se ve sněmovně jazýčkem na vahách pětice nezařazených poslanců - Huml, Kočí, Paroubek, Šlégr a Škárka.