Klaus se na Hradě setkal s izraelským premiérem

Praha - Prezident Václav Klaus dnes přijal na Pražském hradě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Po jednání, kterého se kromě obou politiků účastní i národní delegace, izraelský premiér ukončil návštěvu Česka a odletěl z Prahy. Na dnešní setkání přišel kromě dalších diplomatů i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česko je v Evropské unii na straně nejbližších spojenců Izraele a čeští politici připouštějí, že v rámci sedmadvacítky se postoje Prahy někdy odlišují. Diplomacie se obecně staví za klidné řešení blízkovýchodního konfliktu.

S premiérem Petrem Nečasem se Netanjahu setkal už ve čtvrtek. Jednali především o spolupráci obou zemí v oblasti výzkumu a vývoje, hovořili také o ekonomice či kooperaci armád a obranného průmyslu. Netanjahu rovněž upozornil na úspěch nově rozmístěného izraelského protiraketového systému Iron Dome, který ve čtvrtek zlikvidoval dvě střely z pásma Gazy.

Pobyt Netanjahua v Česku provázejí přísná bezpečnostní opatření. Proti jeho návštěvě protestovala organizace Ne naším jménem! - Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Kritizuje prohlubování „vojensko-technické“ spolupráce mezi Českem a Izraelem.

Na náměstí Jana Palacha přišlo několik desítek lidí. Měli transparenty jako Izraelská okupace a vyhnání Palestinců je rakovina v našich srdcích. Naproti nim byli naopak příznivci Izraele, kteří drželi vlajky a také transparenty, například s nápisem Izrael má právo na obranu proti terorismu.