Má mít NKÚ právo kontrolovat ČEZ? Koalice se neshodne

Praha – Koaliční smlouva sice počítá s vyššími pravomocemi Nejvyššího kontrolního úřadu, kvůli jeho kompetencím se ale přesto v koalici rýsuje další spor. Věci veřejné společně s TOP 09 by chtěly, aby mohl NKÚ kontrolovat i hospodaření firem, ve kterých má podíl stát, kraje nebo obce, i když jde o soukromé firmy. Týkalo by se to např. hospodaření ČEZu, Českých drah, Lesů ČR nebo pražského dopravního podniku. Obě strany v tom mají i podporu ČSSD, naopak občanští demokraté jsou proti.

Kolem některých firem se přitom nedávno objevilo podezření, že z nich peníze míří ven. Vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) nedávno uvedl, že je veřejným tajemstvím, že ČEZ sponzoroval politické strany. Bývalý šéf rozvědky Karel Randák zase tvrdí, že pražský dopravní podnik odevzdával 17 haléřů z každé jízdenky Ivo Rittigovi. 

Věci veřejné by proto podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake chtěly rozšířit pravomoci NKÚ i na podniky, jichž se majetkově účastní stát, kraje nebo obce. „Nejvyšší kontrolní a účetní dvory by měly mít právo kontrolovat nakládání s těmito prostředky, byť jde formálně o obchodní společnosti soukromého práva,“ dodává místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Stanislav Polčák. V zahraničí je navíc taková úprava naprosto běžná. Kontrolovat státem vlastněné firmy mohou úřady ve všech okolních státech. 

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté však chtějí zůstat u vládního návrhu zákona, podle kterého by úřad mohl kontrolovat jen hospodaření krajů a obcí. „Pokus posílat NKÚ do soukromých firem a kontrolovat firmy z hlediska toho, jestli v nich má stát nějaký podíl, je prostě omyl. Firmu má kontrolovat trh,“ konstatuje místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Protože se koalice nedokázala dohodnout, budou se pravomoci NKÚ probírat až na příští schůzi sněmovny. Poslanci se k nim tedy dostanou nejdříve příští rok v únoru.