Kauza katarského prince je znovu na scéně

Praha – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nařídil otevřít případ katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Policie by měla prověřit, zda s rozhodnutím ministerstva spravedlnosti předat kauzu do Kataru nebyla spojena korupce. V čele ministerstva tehdy stál Pavel Němec. Policisté mají prověřit i to, zda žalobci, kteří tou dobou působili u vyšších stupňů státního zastupitelství, nezneužili úřední pravomoci při rozhodování o uvedeném podezření z korupčního jednání.

Členu katarské královské rodiny Sánímu udělil Obvodní soud pro Prahu 2 v květnu 2005 za sexuální kontakty s mladistvými a nezletilými dívkami nepravomocně 2,5 roku vězení. Odsoudil ho i přesto, že Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání kauzy do Kataru. Obvodní soud a posléze i Městský soud v Praze ale rozhodly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však posléze prohlásil, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit.

Na základě pokynu bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové začala policie Němcův postup prověřovat. Již koncem roku 2005 však žalobci z obvodního a následně městského státního zastupitelství případ odložili. Kauzu znovu otevřela nástupkyně Benešové Renata Vesecká, i druhé kolo prověřování však dopadlo stejně. Státní zástupci v roce 2007 definitivně rozhodli, že Němec ani další ministerští úředníci trestný čin nespáchali.

„Nejvyšší státní zástupce dospěl k závěru, že rozhodnutí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 o odložení věci z března 2007 bylo přinejmenším předčasné,“ uvedla mluvčí NSZ Helena Markusová. Policie má na základě jeho pokynu nyní doplnit dokazování. Na kauzu má dohlížet Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7. Policisté už pod jeho dozorem prověřují také soudce, kteří prince stíhali a ponechali ve vazbě i po předání kauzy do Kataru.

Reakce Pavla Němce: Kauza je již téměř sedm let stará a policie ji prověřovala z pokynu dvou nejvyšších státních zástupkyň. Rozhodnutí kauzu znovu otevřít považuje za účelovou snahu Zemana o šikanování.

„Věřím, že prověřování nebudou provázet účelové a jednostranné úniky do médií, jak jsme toho v poslední době svědky pod vedením nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.“

Stíhání Sáního prokurátor v Kataru zastavil v roce 2007. Z překladu dokumentu, který právní krok katarské strany vysvětloval, vyplynulo, že tamější orgány vůbec nepodaly na Sáního obžalobu. Podle vyjádření tehdejšího mluvčího pražského městského soudu Petra Kulawiaka Katar uvedl, že princ byl již potrestán vazbou v Česku, a odmítl se kauzou zabývat. Soudce proto rozhodl, že bude stíhání pokračovat, a nařídil odvolací jednání.

Začátkem letošního roku pak soudce vydal na Sáního mezinárodní zatykač. Nepodařilo se mu doručit do Kataru soudní usnesení a předvolání. Ministerstvo spravedlnosti se snažilo Sánímu doručit soudní písemnosti od konce roku 2009.