Soud potvrdil za vraždu bezdomovce v Šumperku 18 a 20 let

Olomouc - Za loňskou brutální vraždu devětatřicetiletého bezdomovce v Šumperku si dvojice mladíků odpyká ve vězení definitivně 18 a 20 let. Vysoké tresty, které jim již dříve uložil olomoucký krajský soud, dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Třetímu z obžalovaných, kterého krajský soud původně poslal do vězení za pokus o ublížení na zdraví na 15 měsíců, odvolací soud dnes trest zmírnil. Potrestal jej ročním podmíněným trestem.

„Jde o vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem,“ uvedl předseda senátu Milan Kaderka. „Tresty jsou přísné, ale nejsou nepřiměřeně přísné. Je potřeba dát jasný signál, že takové jednání se bude trestat přísně,“ dodal.

Bezdomovce sedícího na lavičce bez zjevného důvodu napadli mladíci loni začátkem září v šumperském parku. Jako první na něj zaútočil podle soudu devatenáctiletý Jiří Znojil, kterému soud uložil 20 let. Muže bil pěstmi do obličeje, pak skočil na lavičku a dupal po něm. Když bezdomovec spadl na zem, opakovaně jej tloukl pěstmi a po hlavě mu dupal patou. V útocích se poté podle soudu střídal se stejně starým Josefem Králem, který si odpyká 18 let. Muže bili tak dlouho, než přestal projevovat jakékoliv známky pasivní obrany. Poté se k bezvládnému tělu ještě vrátili a pokračovali v dupání a kopání.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Třetí z mužů, pětadvacetiletý Miroslav Červeňák, podle soudu udeřil bezdomovce do čela. Údajně jen proto, aby se před kamarády neshodil. Od soudu odešel s nejnižším trestem. V jeho případě mu podle dnešního verdiktu naopak krajský soud uložil trest příliš přísný. „Trest je nepřiměřeně přísný ve světle toho, jaké jednání je mu prokázáno,“ dodal Kaderka.

Podle znalců byla brutalita útoku pachatelů výjimečná

Útok byl nejen značný, ale i dlouhý. Muž utrpěl otok mozku, rozsáhlá zhmoždění, násilníci mu i nadvakrát zlomili dolní čelist a po celém těle měl rozsáhlá poranění. Muž utrpěl také dvojité natržení žaludeční stěny, což je podle odborníků ojedinělé. I přes vysoce specializovanou péči muž nakonec zemřel v nemocnici.

Všichni tři odsouzení se proti rozsudku odvolali. Tvrdili, že neměli v úmyslu muže zavraždit. Král vinu svaloval na Znojila, který byl podle něj hlavním pachatelem a iniciátorem útoku. Doznal, že poškozeného několikrát udeřil, ale jeho aktivita vůči bezdomovci byla prý oproti Znojilovi výrazně menší. Naopak se prý snažil kamarádovi v útoku zabránit. „Je mi to líto, co se stalo,“ uvedl Král.

Znojil žádal, aby byl potrestán za mírnější zločin a domáhal se také mírnějšího trestu. Tvrdil, že rozhodně nechtěl poškozeného usmrtit a že mu zavolal i lékařskou pomoc. Poslední z trojice Červeňák se dnes domáhal zproštění obžaloby. Odmítl, že by muže jakkoliv napadl. Podle žalobkyně Jarmily Ošlejškové však mladík rovněž útočil. „Pokud by se nedopustili jednání ve věku blízkému mladistvému, byly by na místě úvahy o uložení výjimečného trestu… Trest naprosto odpovídá stupni společenské škodlivosti,“ uvedla žalobkyně.

Hlavní pachatelé vyrůstali ve výchovných ústavech. Král byl jako mladistvý souzen za majetkovou trestnou činnost, Znojil za loupež a vydírání. Oba se vraždy bezdomovce dopustili ve zkušební době předchozího odsouzení. Podle znalců není možné počítat s jejich resocializací.