Týraný Dominik a jeho sestra stráví Vánoce v nové rodině

Brno - Týraný Dominik a jeho sestra možná stráví Vánoce v nové pěstounské rodině. Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží pro děti najít vhodnou pěstounskou rodinu už několik měsíců. Po mediální kampani se nakonec přihlásilo několik náhradních rodičů. Úředníci z nich vybrali pěstouny, kteří by mohli být pro oba sourozence nejvhodnější. Pokud vše dopadne dobře a padnou si do oka, mohli by sourozenci strávit v rodině i své první Vánoce.

V současné době žije Dominik a jeho starší sestra v Klokánku. Podle sociálních pracovnic se z traumatu z letitého týrání dostává dobře. Najít sourozencům pěstounskou rodinu ale nebylo jednoduché a ještě před dvěma měsíci neměl o děti nikdo zájem. „Hledání bylo složitější, protože jde o starší děti a sourozence. Svoji roli sehrál i fakt, že zažily takové trauma a celý případ byl medializován,“ uvedl ředitel odboru rodiny a dávkových systémů ministerstva práce a sociálních věcí Miloslav Macela.

U mediálně známých případů jsou pěstounské rodiny vystaveny většímu tlaku ze strany veřejnosti. Nakonec to ale byla právě média, která k nalezení náhradní rodiny pro oba sourozence přispěla. „Pomocí veřejné výzvy se podařilo pěstouny získat,“ připustil Macela. Podle informací České televize se rodin přihlásilo hned několik, jednu z nich úředníci vybrali a s tou se teď děti budou moci seznámit. O jakou rodinu jde a odkud je, se samozřejmě veřejnost nedozví. „Chráníme ty děti, takže tyto informace nikomu nesdělíme,“ dodal Macela.

Týraný Dominik i jeho sestra skončili v Klokánku v dubnu roku 2010. Z rodiny je odebrali policisté na popud sociální pracovnice Brna-Židenic. Chlapec byl od útlého věku svými rodiči týrán hlady a bit a jinak fyzicky týrán. V době odhalení kauzy, kdy bylo Dominikovi osm let, vážil 13,5 kilogramu. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, přestože to nebyla pravda. Ve skutečnosti dítě hladovělo. Denně dostávalo od rodičů jen dva až čtyři krajíčky chleba. Chlapec skončil v péči lékařů.

Syna údajně začali doma týrat už v roce 2004. Proto byl rodičům i se sestrou v té době odebrán. O rok později ale rodiče děti získali zpět. Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Rodiče si za týrání odsedí 6 a 6,5 roku vězení, obviněny byly i dvě sociální pracovnice. Zatím byla odsouzena trestním příkazem pouze Lea Petříčková, která dostala několikaměsíční podmínku.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)