ProMoPro pokračuje, ČSSD vyvolá další schůzi sněmovny

Praha - Opoziční ČSSD vyvolá další mimořádnou schůzi k případu údajně předražené zakázky při českém předsednictví Evropské unii pro firmu Promopro. Kauza, v níž se skloňuje jméno ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), způsobila v minulých týdnech spory v koalici. Sociální demokraté se budou snažit ve sněmovně prosadit výzvu premiérovi Petru Nečasovi, aby nechal Vondru odvolat, potvrdil po dnešním zasedání poslanců ČSSD předseda Bohuslav Sobotka.

Podezření kolem kontraktu si podle Sobotky zaslouží, aby o nich jednala sněmovna. Sociálním demokratům se v minulosti nepodařilo kauzu prosadit jako bod na řádnou schůzi sněmovny a koalice zamítla i program mimořádné schůze. Zejména představitelé TOP 09 a Starostů však vyzývali Vondru otevřeně k rezignaci. Podle koaličních partnerů byla Vondrova omluva a vysvětlování nedostatečné. Sociální demokraté z toho vyvozují, že vládní poslanci mají informace, které je k výzvám k Vondrově odstoupení vedly. Zástupci TOP 09 ale později rétoriku zmírnili a poukazovali na to, že jde o věc ODS. Výkonná rada občanských demokratů Vondru podržela.

Sociální demokraté nyní sesbírají pod žádost o svolání schůze 40 podpisů a předsedkyně dolní komory bude muset krok udělat. Schůze se tentokrát patrně uskuteční. Poslanci TOP 09 a Starostů chtějí opustit jednací sál a snížit tím počet členů dolní komory nutných ke schválení programu.

Brífink ČSSD ke kauze ProMoPro (zdroj: ČT24)