Květiny pro Havla poplují po Vltavě a Labi tři dny

Praha - Ponton s květinami, které lidé přinesli minulý týden k rakvi bývalého prezidenta Václava Havla, vyrazí v sobotu v 10 hodin dopoledne na třídenní cestu po Vltavě a Labi. Svou pouť by měl skončit v pondělí v Děčíně. V Praze budou plavidlo zasypané květinovými dary provázet výletní parníky, které budou tvořit jeho „čestnou eskortu“. Veřejnost bude moci plavbu sledovat ze břehu i z lodí, které budou květinový ponton doprovázet.

S nápadem na uspořádání plavby s květinami, která by symbolicky uzavřela Havlovu životní pouť, přišli hudebník Michael Kocáb a výtvarník David Černý. „Po obřadu v krematoriu jsme si uvědomili, že máme velké množství květin, se kterými je potřeba důstojně naložit, a rozhodli jsme se, že je necháme odplout symbolicky po Vltavě a potom po Labi,“ řekl Michael Kocáb.

Havlova rodina i lidé z jeho kanceláře byli podle jeho tajemnice Sabiny Tančevové dojati množstvím květin, které lidé k rakvi s ostatky bývalého prezidenta přinesli. Květiny jsou nyní shromážděny v centru Pražská křižovatka, kde pokrývají celou podlahu. Organizátoři plavby se shodli na tom, že nechtějí květiny obyčejně zlikvidovat.

Vše začne v sobotu ráno v 10 hodin na Rašínově nábřeží přímo pod domem Václava Havla. Věnce a květiny tady budou naloženy na ponton, o úpravu se postará výtvarník David Černý. Plavby se bude moc účastnit i veřejnost - vypraveny budou čtyři lodě. Ponton doprovodí ke Štvanici. Dále bude pokračovat už jen výletní loď Lužnice.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Plavidla organizátorům poskytla Pražská paroplavební společnost. „Už během zítřejšího dne si lidé budou moci osobně vyzvednout palubní vstupenky na doprovodnou plavbu v přístavišti na Rašínově nábřeží,“ uvedl ředitel paroplavby Dušan Sahula. Kapacita je 700 míst a lodní lístky budou pro veřejnost zcela zdarma.

Podle předběžného plánu by loď s květinami měla první den dojet do Mělníka, druhý do Ústí nad Labem a třetí do Děčína. Po cestě budou moci lidé přidávat další květiny. Ponton tažený remorkérem doprovodí Lužnice až do cíle. Loď z roku 1984 je po kompletní rekonstrukci a v sobotu ji čeká první velká plavba. Posádka také oblékne slavnostní uniformy. I na ní bude místo pro 60 hostů. 

„Věnce budou poté rozebrány a čisté květiny, tak, aby nedošlo k ekologickým škodám, budou vhozeny do řeky a pokračovat dál až do moře,“ dodal Kocáb. Pietní akci podporuje i Dagmar Havlová, jestli se plavby zúčastní, ale zatím neví.