Nebe nad Prahou letos ozáří 15minutová světelná show

Praha - Silvestrovské oslavy jsou za dveřmi, a tak žně tradičně zažívají prodejci zábavní pyrotechniky. K ohňostrojům se po loňské úsporné vynechávce vracejí i mnohá města včetně Prahy. Ohňostroj se v hlavním městě rozzáří přesně o silvestrovské půlnoci. Rachejtle se po roční pauze vracejí zpátky nad Prahu, lidé se mohou těšit na 4 500 světelných efektů a dvě tuny výbušniny s doletem až 150 metrů nad hladinu Vltavy.

Žlutá, červená, bílá budou hlavními barvami prvního dějství. Patnáctiminutovou show zahájí symbolika pražského městského znaku, pak na nebi rozkvetou barevné chryzantémy, překryjí je vějíře a rozpálí římské svíce. Velké finále rozzáří nejen oblohu, ale i Vltavu. „Půl minuty bude červená, pak žlutá, pak bílá a ke konci budou speciální efekty,“ slibuje David Nový ze společnosti Ohňostroje Minergis.

Dva dny před spuštěním jsou všechny světlice nastrkány do počítačového programu. Ten je pak v den D také na dálku odpálí. Hudbu ale autoři letos nezakomponovali a vynechali i úvodní hlučné dělbuchy, aby hluk obtěžoval méně.

Kvůli ohňostroji se uzavře nábřeží okolo Střeleckého ostrova. Nejhezčí výhled bude z vltavského břehu nebo vyvýšenin - třeba z Petřína a Letné. Pro ostatní pak z televizních obrazovek, ohňostroj bude přenášet i ČT24.

Ohňostroje se vracejí do měst

Oblohu nad Českem rozzáří i tisíce neorganizovaných světlic přímo z rukou lidí. Češi zaplatí průměrně za ohňostroje 3 tisíce korun a největším hitem jsou kompakty, které mají dostřel 50 metrů. Někteří ale sahají i po velkých náložích, ty ale patří jen do rukou profesionála s potřebným průkazem odpalovače. Při manipulaci totiž hrozí velké riziko popálení a dalších vážných zranění, stejně jako hmotných škod.

Více než desítka měst odpálí svůj ohňostroj už odpoledne jako ve Vsetíně ve 14 hodin nebo večer, a to například ve 21 hodin v Ostravě. Přesně o půlnoci se rozzáří nebe nad Prahou a třicítkou zejména okresních měs, například ve Zlíně či Mariánských Lázních. Některá města pak plánují ohňostroj až na Nový rok večer, například v Brně, Hradci Králové či v Jihlavě. V Třebíči nebo Ostravě pak budou ohňostroje dokonce oba dny.