Při výběru silvestrovských petard se vyplatí obezřetnost

Praha – Jako před svátky mizely z pultů obchodů vánoční ozdoby a dárkové papíry, mizí dnes lahve šampaňského a zábavní pyrotechnika. Odborníci proto v souvislosti s oslavami příchodu nového roku tradičně varují před správným používáním rachejtlí a petard. Podle Karla Kubíka z Pyrotechnické služby Policie ČR by si měl každý zákazník už při nákupu zkontrolovat, zda není pyrotechnika poškozená, a před jejím odpálením prostudovat návod. Stejně tak se doporučuje pořizovat petardy raději v kamenných obchodech než na tržnicích.

Zábavní pyrotechniku v Česku stejně jako jiné zboží regulují právní předpisy, v případě petard a rachejtlí jde o vyhlášku Českého báňského úřadu a předpisy Evropské unie.

Prověřená zábavní pyrotechnika je opatřena značkou státní zkušebny, číslem certifikátu, který dokládá její otestování, a římskou číslicí I – IV, která určuje třídu nebezpečnosti. Běžnému, nespecializovanému zájemci by se neměla dostat do rukou vyšší než druhá třída. Zkontrolovanou pyrotechniku může od letoška vedle symbolu státní zkušebny značit také unijní zkratka CE.

Pyrotechnik Karel Kubík doporučuje kupovat zábavní pyrotechniku raději v kamenných obchodech než na tržištích. Oficiálně a v souladu s právními normami by měla jít na tržnicích sehnat také pouze nejméně nebezpečná pyrotechnika první třídy.

Zásadou při koupi petard a rachejtlí je podle pyrotechniků jejich pečlivá kontrola – zda nejsou poškozené, rozmočené nebo natržené. „Důvod je jednoduchý. Náplní zábavní pyrotechniky je černý střelný prach, který se má rád s vodou. Vodu si dokáže stáhnout i ze vzdušné vlhkosti a tím, jak opakovaně vysychá a navlhá, krom toho, že se na něm dělají bílé tečky, mění své výbušinářské vlastnosti – hoří pomaleji, rychleji, přímo vybuchne nebo nedělá vůbec nic – a to je právě to nebezpečí, které hrozí potenciálním uživatelům,“ upozornil Kubík.

Před odpálením je důležité prostudovat si návod, jedině tak člověk zabrání možnému zranění nebo požáru. Zábavní pyrotechnika se nesmí odpalovat pod elektrickým vedením, převisy střechy nebo balkóny, stejně jako v blízkosti hořlavých materiálů. Hasiči za posledních deset let vyjeli ke 226 požárům způsobeným právě petardami a rachejtlemi.

Rozhovor s Karlem Koubíkem (zdroj: ČT24)