Kvůli stavbě pražského okruhu podalo ŘSD trestní oznámení

Praha - Problémů na dálnici D47 u Ostravy je více. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) si zadalo další posudky a bude prověřovat další lokality. Škody jdou do stamilionů korun. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) také dnes oznámil, že ŘSD podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli výstavbě pražského okruhu. Týká se převodu pozemků v okolí Ruzyně. Do údajně nevýhodných transakcí byla prý zapojena i část bývalého vedení Ředitelství dálnic (ŘSD), mezi které patří například nedávno obviněný bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman a také exmanažer Michal Hala. Podezřelí jsou však i další lidé. Škoda je odhadována mezi 30 až 40 miliony korun.

„Nalezli jsme spoustu skutkových zjištění, která nás vedla k tomu, že jsme 23.12. podali zatím na neznámého pachatele trestní oznámení. Na jednom pozemku došlo k přibližně třem až čtyřem velmi podivným transakcím, které nás vedly k přesvědčení, a naši právní zástupci nám to potvrdili, že došlo k minimálně rozporu práce správného hospodáře,“ upřesnil na tiskové konferenci pověřený ředitel ŘSD René Poruba.

V roce 1997 koupilo Ředitelství silnic a dálnic pozemky kolem Ruzyně právě kvůli plánovanému pražskému obchvatu, o 13 let později je vyměnilo za jiné, čímž podle nového auditu přišlo až o 40 milionů korun. „V roce 2010 tyto pozemky, které byly ohodnoceny původně znalcem na 1 700 korun za metr čtvereční, byly směněny za pozemky pod dálnicí D5 v hodnotě 50 korun za metr čtvereční,“ vysvětlil Poruba.

ŘSD dále při sondách do podloží stavby dálničního úseku D47 zjistilo použití jiné, nevhodné strusky, a u třech mostů zjistilo, že jsou ve stavu, jako na konci své životnosti, další dva jsou s menšími závadami. Ředitelství chce provést další kopané sondy a i kvalitu dalších ze 17 mostů. Zjištěné nedostatky jsou součástí reklamačního řízení, které skončí na podzim letošního roku.

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše stát udělá vše pro to, aby nekvalitní stavbu nemuseli znovu platit daňoví poplatníci. „Jde nám o kvalitu staveb. Musíme hledat odpovědnost konkrétních úředníků. Půjdeme po vyvozování osobní odpovědnosti,“ uvedl Dobeš.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo na konci roku kvůli D47 trestní oznámení. Důvodem je podezření z použití méně kvalitní strusky. ŘSD si u zhotovitelské firmy Eurovia vymínilo použití vysokopecní strusky, jejíž cena je 370 Kč za metr krychlový, dodavatel dodal ocelářskou strusku, která se prodávala za 12 Kč za metr krychlový.