VV spojují církevní restituce se změnou na vnitru

Praha - Koaliční lídři se dnes odpoledne sejdou, aby projednali návrhy Věcí veřejných k církevním restitucím. Nejmenší vládní strana nejprve oznámila, že chce odložit začátek finanční části majetkového vyrovnání o rok nebo na dobu ekonomického růstu. V sobotu pak přišla s návrhem na slučování ministerstev, případně dalších úřadů. Změny by se měly týkat vedení ministerstva vnitra, ze kterého by měl odejít Jan Kubice. Koaliční partneři z ODS a TOP 09 návrhy odmítají. Stát má podle nich spustit církevní restituce v současné podobě a VV je nemají ničím dalším podmiňovat.

„Navrhovat slučování a rušení úřadů. To jsou peníze, které získáme, aniž by šly z kapes daňových poplatníků a aniž by se musely zvyšovat daně. Ať náklady nese přebujelá státní správa,“ navrhl předseda VV Radek John. Ve Studiu ČT24 John uvedl, že ještě za svého působení na ministerstvu vnitra zadal vypracování mapy agend státní správy, podle které by mělo následně dojít k rušení některých zbytečných úřadů. „Budou jich tam možná i desítky,“ uvedl John, konkrétní případ úřadů se zdvojenou agendou ale jmenovat nechtěl.

Z vnitra by měl odejít Kubice

Úvahy Věcí veřejných o slučování ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí se mají dotýkat i ministerstva vnitra. Podle této představy VV by se nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa měl přesunout do čela resortu vnitra, odkud by tak odešel nynější nestranický ministr Jan Kubice.

Premiér Petr Nečas nápad označil za „nesmysl“. Nové ministerstvo, vzniklé sloučením toho svého a životního prostředí, by měl podle představ nejmenší vládní strany dál vést ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Předseda vlády už v neděli poznamenal, že za návrhy VV na slučování ministerstev vidí spíše snahu otevřít znovu otázku personálních změn ve vládě.

Koaliční partneři: Spojování změn v kabinetu a restitucí je nezodpovědné

Oficiálně vedení VV podrobnosti nesdělilo, média ale už v sobotu uvedla, že cílem je sloučení ministerstev pro místní rozvoj a životního prostředí. Koaliční partneři ale reagovali odmítavě a zdůrazňovali, že nelze spojovat otázku personálních změn ve vládě s dohodou o církevních restitucích, kterou tři vládní strany už se 17 českými církvemi definitivně uzavřely. „Státní správa a byrokracie je obrovskou zátěží. Ale dávat takový problém do kontextu s církevními restitucemi, je krajně nezodpovědné,“ kritizoval návrh VV poslanec TOP 09 – STAN Stanislav Polčák. „Zdá se mi, že ten požadavek přichází tak trochu s křížkem po funusu. Všechny dohody kolem vyrovnání probíhaly řadu měsíců. A teď nás ten požadavek zaskočil tm, že dohodu v podstatě ruší a nabourává,“ uvedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. 

Věcem veřejným vadí, že podle nich ministr financí nedostatečně vysvětlil, kde na finanční část vyrovnání s církvemi vezme stát peníze. Ministr financí Miroslav Kalousek ale podle svých slov nemůže přesně vyjmenovat zdroje financí, z nichž bude stát peníze církvím vyplácet v následujících 30 letech. Kalousek uvedl, že nemá problém s debatou o rušení ministerstev. Není pro něj ale dobré spojovat toto téma s již dohodnutou podobou církevních restitucí.