Některé léky budou volně prodejné, ale podraží

Praha – Léky na alergii nebo proti pálení žáhy si od července zřejmě budou muset pacienti platit sami. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž podle Lidových novin plánuje rozšířit počet volně prodejných přípravků. A právě od července přestanou pojišťovny přispívat na ty léky, které se dají koupit i bez receptu.

Alergikům se od července cesta do lékárny prodraží až o několik stovek korun. Do volného prodeje se totiž dostane řada léků na alergie, ale pojišťovny je tím okamžikem přestanou hradit. Podobně by na tom mohli být i ti, které pálí žáha.

Státní úřad pro kontrolu léčiv zahájil přehodnocování, na jehož konci by mohly být nově dostupné bez receptu desítky léků. Pacienti by tak nemuseli chodit k lékaři jenom kvůli receptu. Na druhou stranu je volný prodej léků přijde dráž. Poslanci totiž loni schválili normu, podle které nebudou pojišťovny od letošního července přispívat na léky, které jsou zároveň volně prodejné.

Do volného prodeje tak mohou jít desítky léků na tlumení bolesti, snížení horečky, alergie nebo pálení žáhy. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň slibuje, že by pro vážně nemocné pacienty mohly vzniknout výjimky.

Léky, které by mohly být nově volně prodejné:

  • větší balení léků na alergie, například Zyrtec, Zodac, Analergin
  • léky proti pálení žáhy
  • větší balení kyseliny acetylsalicylové, např. Anopyrin, Aspirin, Godasal
  • nosní spreje proti alergii Cromohexal, Allergocrom
  • pomocné léky při žloutence a nemocích jater s látkou silymarin

Jak omezit plýtvání s léky? Předepisovat daný počet tablet

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) soudí, že by předepisování počtu tablet mohlo zabránit plýtvání s léky. Podle odhadů lékárníků Češi ročně vyhodí nespotřebované léky za čtyři miliardy korun. Dělení dávek léků je běžné například v USA, Česká lékárnická komora ho odmítá. „Evropa je nastavená na originální balení, rozbalování je zakázáno,“ řekl viceprezident komory Stanislav Havlíček. Lékárník podle něj může nyní vyjít vstříc pacientovi jenom tak, že velké balení, které předepsal lékař, mu v lékárně nechá a dávkuje z něj lék třeba po týdnech. Aby ale z jednoho balení dával lék více pacientům, možné není.

„Zákon o léku je přísný, aby bezpečnost byla maximální,“ řekl Heger. Nevyloučil, že by po změně legislativy lékárník mohl ustřihnout balení nebo vysypat z lahvičky potřebný počet tablet. „Tím směrem asi vývoj půjde, ale lékárník samozřejmě musí lék dát věrohodně do jiného obalu, dát nálepku a razítko, aby bylo jasné, že je to děláno odborníkem podle daných pravidel,“ řekl ministr.

Podle Havlíčka není Evropa na tuto změnu připravená. Pochybuje i o možnosti úspor. Když z jednoho balení dostává lék více pacientů, musí se vytisknout pro každý výdej příbalový leták. Podle Havlíčka je také nemyslitelné, aby se rozpočítávaly léky v ruce. Mohou to dělat jen lékárny, které mají vybudované superčisté prostředí, což je nákladné.