Revoluce v české justici? Ministerstvo testuje elektronický spis

Praha – Ministerstvo spravedlnosti na pěti soudech v republice od 1. ledna testuje novinku, která má být první vlaštovkou ve snaze elektronizovat české soudnictví. Elektronické spisy pro správu platebních rozkazů mají jednak zrychlit komunikaci mezi soudními úředníky a také je zbavit nekonečných stohů papírů. Pokud se systém osvědčí, uvažuje rezort o jeho rozšíření do ostatních soudních síní.

I v 21. století se českou justicí pohybují stohy potištěných stránek. Mezi městy a jednotlivými kancelářemi cestují krabice plné úředních dokumentů, kanceláře soudců se plní spisy, jež jsou potřebné k vynesení rozsudků. Nejen, že tato praxe zásadně komplikuje efektivitu tuzemského soudnictví, ale zároveň zatěžuje životní prostředí. Tuny papíru soudy stačí spotřebovat za pouhé měsíce.

Soudcům a soudním úředníkům nepomohlo ani spuštění datových schránek. „Zatím spíše roste spotřeba papírů a tonerů, neboť to, co nemusí tisknout účastníci, musí z datových schránek vytisknout soud,“ poznamenala mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Stát si přitom od projektu elektronické komunikace s úřady sliboval zejména zrychlení veřejné správy.

Elektronický spis na českých soudech
Zdroj: ČT24

Ministerstvo spravedlnosti se od počátku letošního roku pokouší situaci změnit. Alespoň na pěti soudech v republice - v Plzni, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou, na Praze 9 a v Ostravě. Na těchto místech byl zaveden elektronický systém pro správu platebních rozkazů. „Jsou zde vidět jednotlivé spisy, které přistávají takříkajíc na stole, v tomto případě na obrazovce jednotlivým soudcům či vyšším soudním úředníkům,“ uvedl ostravský soudce Jan Rýzna. Úředníci tak už nepřemisťují papíry, ale jen počítačové soubory.

Elektronické spisy mají zajistit rychlost a bezpečnost

Podle rezortu spravedlnosti se díky tomuto elektronickému systému už nebudou muset archivovat papírové spisy a nebude potřeba tisknout každý dokument. Díky třem serverům umístěným na různých místech republiky má být systém bezpečnější. Má se tak předejít možným únikům informací ze soudních spisů. „To je velký problém, který často řešíme, že se nám některé dokumenty ztratí ze spisu na soudě,“ přiznal ministr Jiří Pospíšil (ODS).

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pilotní provoz novinky vyhodnotí během příštích měsíců. Pokud se osvědčí, chce bez papírů do konce roku vyřizovat elektronické platební rozkazy na všech soudech v zemi. A do budoucna by po soudních kancelářích mohly přestat cestovat i další papírové spisy.