Engel se odmítl vrátit do vinohradské nemocnice

Praha - Předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) a ústřední tvář protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme Martin Engel odmítl nabídku, aby se vrátil zpět na místo radiologa ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Engel se podle informací ČT24 přitom před měsícem, když protest skončil, na své původní místo vrátit nemohl, protože podle nemocnice už bylo obsazeno. Engel se poté stal placeným odborovým předákem, kterým chce nadále zůstat.

„Já toto nepovažuji vůbec za důstojné. Ještě tak kdyby se mi pan ředitel Marek Zeman ozval a chtěl si o tom se mnou promluvit, proč se tak stalo a proč se to mění, tak by možná můj stupeň úvahy byl vyšší. Ale na takovouto písemnou nabídku jsem nereagoval,“ řekl ČT Engel. Nemocnice nechce tuto záležitost podle svého mluvčího Lukáše Matýska jakkoliv komentovat.

Šéf odborářů je jedním z mála lékařů, kteří se po protestní odborové akci Děkujeme, odcházíme nemohli vrátit na své původní místo. Po tom, jak se k němu vedení nemocnice zachovalo, prý ani nechtěl. Měl prý informace, že na jeho místo 1. března nikdo nenastoupil. Engel prý dostal asi 30 nabídek, mimo jiné na Maltu pro celou rodinu, tedy i manželku a syna, kteří jako lékaři rovněž dali výpověď. Engel se ale rozhodl pracovat profesionálně pro Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL). Chce prý dotáhnout svoji práci až do úspěšného cíle, kterým je naplnění slibu z memoranda o zvýšení platu lékařů.

Memorandum vzniklo na základě dohody protestujících lékařů a vlády. Engel ho podepsal s ministrem Hegerem před televizními kamerami a poté vyzval 3800 lékařů ve výpovědi, aby ji stáhli a k 1. březnu neodcházeli z nemocnic. Na základě memoranda pak vláda rozhodla o navýšení tarifních platů lékařů.

Děkujeme, odcházíme
Zdroj: ČT24