Ochlazení přeje lyžařům, otevírají se i menší sjezdovky

Praha - Ochlazení a sněhová nadílka z posledních dní zlepšily ve většině skiareálů podmínky pro lyžování, někde se poprvé v sezoně rozjely vleky. Podařilo se upravit také řadu běžeckých tratí, v provozu jsou i bobové a sáňkařské dráhy. V Krkonoších, Beskydech a Jeseníkách ale hrozí lavinové nebezpečí, lidé by tam proto raději neměli lyžovat ve volném terénu. Návštěvníky hor o víkendu zřejmě nepotěší počasí, na řadě míst je hlášeno oteplení a déšť.

V Krkonoších leží až 160 centimetrů sněhu a provozovatelé skiareálů označují podmínky za ideální. V provozu jsou všechny vleky i sjezdovky. V Rokytnici nad Jizerou a v Harrachově jsou na víkend připraveny otevřené závody, v harrachovském běžeckém areálu se navíc v neděli uskuteční sportovní akce určená rodičům a dětem.

Nový sníh vylepšil podmínky i v Jizerských horách, například na Ještědu je v provozu celý areál včetně sjezdovek Na Pláních a Skalky. Novou atrakci nabízí návštěvníkům Špičák - na vrcholu se po rekonstrukci otevřela oblíbená Skichata s restaurací, terasou a lehátky.

Nejvíc sněhu je v Jeseníkách

Nejvíce sněhu v Česku je nyní v Jeseníkách. „Je zde od 70 centimetrů až do dvou metrů v nejvyšších partiích v oblasti Pradědu a hlavního hřebene. Všechny areály jsou v provozu,“ řekl náčelník tamní horské služby Michal Klimeš. Ovčárna dokonce hlásí až 215 centimetrů sněhu. Návštěvníci by se však neměli pouštět mimo vyznačená místa, protože hrozí pád lavin. Až do neděle hrozí sesuvy sněhu také v Beskydech. Na upravených sjezdovkách budou ale lyžaři v bezpečí, běžkaři, kteří vyjedou z upravené trasy by mohli uváznout v závějích.

V nejvyšších partiích Orlických hor je 100 centimetrů sněhu, metr sněhu je i v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Pěkné lyžování slibují šumavské skiareály, v nejvyšších místech oblasti leží až 140 centimetrů sněhu. Na Špičáku přibylo sedm nových skitouringových tras, takže provozovatelé zaznamenali zvýšený počet skialpinistů. Na další solidní víkend se těší i vlekaři v Ústeckém kraji. Na sjezdovkách v Krušných horách leží od 25 do 45 centimetrů sněhu a další by měl připadnout. Rozjet vleky chtějí i tamní menší střediska.

O víkendu si přijdou na své běžkaři

Na Vysočině se díky ochlazení z minulých dnů podařilo pro lyžaře upravit další svahy, o víkendu se bude lyžovat ve 12 areálech. Ve Zlínském kraji se poprvé otevře svah přímo v krajském městě, v pátek zahájila provoz i středočeská střediska Monínec, Chotouň a Kvasejovice. V Monínci se ale sjezdovka tak pozdě neotevírala za celých 17 let své existence. Minulá sezona tu začala už 4. prosince. Přírodního sněhu je ale pořád málo, sjezdovky jsou tak zatím zasněžené jen uměle. Na jižní Moravě jsou příznivé podmínky k lyžování v Olešnici na Blanensku a v Němčičkách na Břeclavsku, v pátek zahájil provoz také vlek v Hodoníně u Kunštátu.

O víkendu by si měli přijít na své také běžkaři, desítky kilometrů upravených tras jsou například v Jeseníkách, Jizerských horách, na Šumavě, v Orlických horách i v okolí Nového Města na Moravě na Vysočině. Problém mají provozovatelé v okolí krkonošské Černé a Světlé hory. „Poměrně hodně tam fouká a tratě jsou neustále zaváté, ale na víkend má vítr ustávat, takže se podmínky pro běžkaře zlepší,“ řekl Petr Hynek. Upravena je také sáňkařská cesta z vrcholu Černé hory. Ve středočeském Monínci ale rolba, která v okolí upravuje stopy, ještě nevyjela. „Není vytvořen podklad, zem není zmrzlá, tudíž i kdyby v nejbližší době napadl sníh, bude problém,“ řekl ČT správce běžeckých tras Miroslav Kubec.