Svíčková z luxusní restaurace pomůže nespravedlivě stíhaným

Praha - V luxusní pražské restauraci U Zlaté studně se dnes podávala výhradně svíčková. Rezervace byly vyprodané už v prosinci. Více než místního šéfkuchaře ale přišli lidé podpořit lidskoprávní kampaň Amnesty International (AI) Tři minuty stačí. Výtěžek z každé prodané svíčkové bude věnován na podporu tří nespravedlivě stíhaných lidí ze Sýrie, Íránu a Číny.

Kampaň Tři minuty stačí začala loni v květnu. Jako první tehdy podepsal petici za tři nespravedlivě stíhané nedávno zesnulý prezident Václav Havel. „Za osm měsíců jsme nasbírali 42 000 podpisů z řad české veřejnosti. Podpořila ji také celá řada významných osobností, kromě Václava Havla například Jiří Bartoška, Aneta Langerová, Marek Eben a spousta dalších herců a režisérů,“ uvedla mluvčí AI Kateřina Šaldová.

Prodalo se 66 svíčkových, každá za 600 korun

Zájem o kulinářsko-lidskoprávní akci byl podle ní nečekaně velký. „Akce Svíčková s Amnesty se koná v rámci Grand restaurant festivalu. Naše svíčková se prodala během 14 dní už v prosinci. To nám dává naději, že lidi podobné akce zajímají a dalo by se s nimi počítat i v budoucnu,“ uvedla Šaldová. Propojení neziskové organizace s komerčními subjekty má podle ředitele AI Marka Martina význam i proto, že jim umožní rozšířit členskou základnu: „Amnesty podporuje hodně lidí z určitých skupin, převážně hodně mladých, kteří chtějí pomáhat. Rádi bychom navázali i na další cílové skupiny, například ty, co navštěvují luxusní restaurace.“

Nespravedlivě stíhaní
Zdroj: ČT24/Amnesty International

Petice bojuje za životy syrského právníka a aktivisty Muhammada Hasáního, íránské ženy Sakíne Aštíaníové a čínského novináře Ši Taa. Syřan byl v roce 2010 v nespravedlivém procesu odsouzen na tři roky vězení za činnost v organizaci odhalující porušování lidských práv syrskými úřady. Amnesty průběžně do všech tří zemí posílala petice. I díky nim po dvou měsících Syřana propustili. 

Amnesty slaví 50 let existence

Čínský novinář je od roku 2004 ve vězení za to, že do zahraničí poslal email s instrukcemi čínské vlády pro novináře, jak psát o 15. výročí zásahu na náměstí Tchien-an-men. Změna nastala i u něj. Vězní ho v lepších podmínkách. Íránka čeká na trest smrti ukamenováním za nevěru a podíl na vraždě manžela, čehož se ale podle svého vyjádření nedopustila. Po vlně mezinárodních protestů je možné, že nebude ukamenována, poprava jí ale stále hrozí.

AI, která usiluje o dodržování lidských práv ve světě, slaví v těchto dnech 20 let působení v České republice a 50 let existence mezinárodní organizace. V logu má svíčku omotanou ostnatým drátem. „Hledali jsme nějaký symbol z české kultury, který bychom s tím mohli spojit. A napadala nás svíčková. Proto i dnešní akce,“ dodala Šaldová.

Reportáž Ondřeje Koutského (zdroj: ČT24)