Vondra: Nechci zbrojaře, to Kalouskovi vadí

Praha – Za snahou Miroslava Kalouska (TOP 09) o to, aby ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) rezignoval ze své funkce, stojí připravovaná novela zákona o zadávání zbrojních zakázek. Vondra to dnes večer uvedl v Událostech, komentářích. V zákoně navrhuje zrušit stávající systém, kdy se pro českou armádu nakupují zbraně s využitím prostředníků. Zavedení tohoto způsobu nákupů je přitom připisováno právě Kalouskovi a jeho působení na ministerstvu obrany.

„Nikoli náhodou byl tlak na mou osobu vystupňován v posledních dnech, protože připravuji a ve středu na vládě má být projednáván materiál, který zásadním způsobem omezí roli prostředníků při budoucích nákupech zbrojního materiálu,“ uvedl Alexandr Vondra v Událostech, komentářích.

„Je evidentní, a také nám to vyplynulo ze všech auditů a kontrol, které jsme v posledních měsících na ministerstvu obrany prováděli, že právě tím, že byla příliš zneužívána role prostředníků, docházelo ke zcela zásadnímu prodražování,“ pokračoval Vondra. „On (Miroslav Kalousek, pozn. red.) patřil v létě k zásadním kritikům tohoto zákona, na druhou stranu my jsme to prosadili do programového prohlášení vlády a jsem si jist, že to prosadíme i na vládě,“ dodal ministr.

Události, komentáře s Alexandrem Vondrou (zdroj: ČT24)

Alexandr Vondra v Událostech, komentářích:

„Já chápu, že jsem některým lidem na ministerstvu obrany nepohodlný. Zároveň nemám jinou možnost, protože rozpočet (MO, pozn. red.) je za dva roky o dvacet procent nižší, než hledat úspory a skončit s rozhazováním prostředků. Na rozdíl od Miroslava Kalouska jsem člověk, který nemá za kamarády zbrojaře, který nemá v rodině galerku.“

Vondra: Kalousek není arbitr cti

Alexandr Vondra se přímo ohradil i vůči Kalouskově čtvrteční výzvě, aby odstoupil ze svého postu kvůli předražené zakázce na technické zázemí českého předsednictví. To koordinoval právě Vondra. „Naprosto odmítám, aby tu pan ministr Kalousek byl arbitr mé cti, nebo dokonce cti předsedy vlády této země… Jsem člověk, který se snaží dobře dělat svoji práci, a rozhodně odmítám, aby tady kdokoli sahal do mé cti nebo do svědomí. Se svým svědomím se umím vypořádat sám.“

Odchod z funkce nezvažuje, byť přiznal, že jej kauza oslabila. „V politice jste v permanentní nejistotě, je to pobyt na větrné hůrce, musíte počítat naprosto se vším. Pokud dospěji k názoru, že mám rezignovat, jsem připraven, ale teď o rezignaci neuvažuji.“ Vondru dnes v pozici šéfa obrany podpořila i výkonná rada ODS.

Vondra je přesvědčený i o tom, že vina kvůli předražené zakázce pro firmu ProMoPro na něm neleží. „Od začátku říkám, že jsem naprosto připraven s policií spolupracovat. Vyslechnut jsem ještě nebyl. Jsem si na sto procent jist, že jsem se ničeho protiprávního nedopustil a že se to určitě prokáže,“ dodal ministr.

ODS
Zdroj: ČT24