Klasnová: Můj hlas patří Johnovi

Praha – Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová podpoří ve volbě stranického předsedy Radka Johna. Potvrdila to v Hyde Parku ČT24 s tím, že právě Johnovi vděčí strana za volební úspěch i křesla ve sněmovně. Kandidaturu na křeslo předsedy VV včera ohlásil i Klasnové manžel, ministr dopravy Vít Bárta.

„Můj hlas bude patřit současnému předsedovi Radku Johnovi, protože si jej vážím jako zakladatele Věcí veřejných coby celorepublikové strany. S jeho tváří a jeho kampaní jsme se dostali do Poslanecké sněmovny a získali 24 poslanců,“ uvedla Kateřina Klasnová. „Mou podporu má od samého začátku a já nejsem zvyklá měnit svůj názor ze dne na den, takže i teď má můj hlas.“ Předsedu strany vyberou členové Věcí veřejných v elektronické volbě 23. května.

Kandidaturu na post předsedy VV oznámil i nejvýraznější muž strany, ministr dopravy a člen K9 Vít Bárta. „Věřím, že Radek John přesvědčuje veřejnost o tom, že Věci veřejné dokáží naplňovat svůj protikorupční program. A proto se domnívám, že je možné vystoupit ze zákrytu a kandidovat na předsedu Věcí veřejných a nabídnout něco více než to, na co dodnes klady Věci veřejné svůj hlavní apel - tedy apel protikorupční a apel sociální solidarity,“ odůvodnil svou kandidaturu Bárta.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Vít Bárta o případném vítězství:

„Jedině pod tou podmínkou bych se stal předsedou, pokud by se Radek John stal čestným předsedou strany s jasně definovaným právem veta. Radek John je nositel citlivosti, sociální solidarity a spravedlnosti. A to jsou hodnoty, ze kterých se Věci veřejné staly celorepublikovou stranou a kde jedině Radek John může být pro veřejnost dostatečnou pojistkou.“

Klasnová: VV nejsou Vítkova one man show

Klasnová zároveň popřela, že by Bárta Věci veřejné direktivně řídil. „Pozice Vítka Bárty se démonizuje. Věci veřejné určitě nejsou stranou jednoho muže, určitě nejsou one man show. To, že klub VV není názorový monolit jako komunistická strana, vidím jako pozitivum,“ uvedla na adresu informací o neklidu v poslaneckém klubu své strany.

Podle vlastních slov duel mezi Johnem a Bártou vítá a těší se na jeho výsledek. „Jsem ráda, že se Vítek rozhodl kandidovat na post předsedy Věcí veřejných, považuji jej za nejvíce viditelnou osobnost Věcí veřejných,“ uvedla na odpolední tiskové konferenci. „Když už osobní rovina, tak kdyby se Vít Bárta nestal předsedou Věcí veřejných, měl by víc času na svou manželku,“ dodala v Hyde Parku.

Bárta: Bylo by mi ctí, kdyby má žena byla ve vedení

Sama by také chtěla usilovat o obhájení postu ve vedení strany. „Chtěla bych dál nést spoluodpovědnost za to, kam se bude směřování strany ubírat,“ uvedla Klasnová. Totéž si myslí i Bárta: „Bylo by mi velkou ctí, kdyby i má žena byla ve vedení Věcí veřejných.“

Nedostatky vlastní strany spatřuje především ve schopnosti obhájit před veřejností vládní kroky. „Neapeluji jen na svého manžela, apeluji i na celý náš vyjednávací tým, aby se snažili vysvětlovat kroky vlády srozumitelně a transparentně. Vláda by měla přistupovat k občanům s určitou pokorou a snažit se jim vysvětlit, že některé kroky je třeba podniknout.“