Vězeňská služba: Za smrt Otakara T. nikdo vinu nenese

Praha – Vězeňská služba dnes ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi předala zprávu ohledně vyšetřování úmrtí Otakara T., hlavního podezřelého v kauze Aničky. Mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová ve Studiu ČT24 řekla, že ani po důkladném prošetření se žádné pochybení nenašlo. Změny ve vazebních celách proto Vězeňská služba nechystá. Tisková konference ministra k celé kauze proběhne ve středu od 10:00.

Vězeňská služba vyslechla všechny přítomné osoby včetně muže, který byl s Otakarem Tomkem ve vazbě. Vyhodnotila i záběry z kamerového systému na chodbách. „Spekulace o tom, že zde byla vinna nějaká další osoba, můžeme s čistým svědomím vyvrátit,“ uvedla mluvčí.

Podle psychologů byl Tomek chladnokrevný, bezcitný člověk s psychopatickými sklony. Odborníci varovali, že se možná pokusí sáhnout si na život. Podle mluvčí ale byl pod častějším dohledem a pravidelně hovořil s psychologem: „Žádná indicie k tomu, že by měl sebevražedné sklony, zde nebyla.“

Rozhovor s Markétou Prunerovou (zdroj: ČT24)

Ve vazební věznici probíhají kontroly cel každé dvě hodiny, podle mluvčí byly v případě Otakara T. ještě častější. S odkazem na vnitřní předpisy věznice ale podrobnosti sdělit odmítla. V souvislosti s Tomkovou sebevraždou se začalo hovořit i o speciálních celách, kde by si obžalovaný nemohl sáhnout na život. Takové cely jsou ale podle mluvčí pouze ve věznicích, kde už si odsouzení odpykávají tresty. Vězni jsou navíc na tato krizová oddělení umísťováni pouze na krátkou dobu, v řádu hodin či několika dnů.  

Otakar Tomek zemřel 23. března v Ústřední vojenské nemocnici. Příčinou smrti byla zranění, která si způsobil ve vazební cele, když se pokusil oběsit na teplácích. Muž byl obviněn z trestných činů vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Policie nyní připravuje návrh na zastavení stíhání. Stíhání mrtvého je podle trestního řádu nepřípustné. Před sebevraždou nechal muž dopis na rozloučenou, v něm se však k vraždě ani znásilnění dívky nepřiznal.

Pro policii ale vyšetřování vraždy Anny Janatkové nekončí. Stále čeká na výsledky expertíz, které by měly ukázat, zda bylo obvinění Tomka pravdivé, či nikoli. Pitva prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Vrah ji údajně uškrtil, o čemž svědčí dva zlomené krční obratle, a kamenem jí prorazil lebku. Poté prý tělo zabalil do igelitového pytle. Hrob údajně vykopal již několik dnů předem.