Hackeři v noci ovládli web ODS, sněmovní web nefungoval

Praha – Hackeři dnes v noci napadli a ovládli webové stránky ODS, kde uveřejnili své prohlášení odsuzující smlouvu ACTA. Změna vzhledu úvodní stránky webu ODS byla prvním opravdovým útokem hackerů v souvislosti s protesty. Předchozí napadení serverů vlády či Poslanecké sněmovny byla spíše vyjádřením názoru skupiny virtuálních „demonstrantů“ bez přílišných technických znalostí, shodli se odborníci na informační technologie. Web ODS v současnosti funguje. Internetové stránky Poslanecké sněmovny byly kvůli útoku hackerů zhruba pět hodin mimo provoz. Hackeři je napadli už ve středu a pro uživatele byly nedostupné asi 15 hodin. Technici web zpřístupnili až dnes ráno, krátce před polednem jej však museli kvůli pokračujícímu útoku opět odpojit. Kolem 16:30 už byly stránky opět přístupné.

Stránce ODS brzy ráno dominoval znak Anonymous - maska inspirovaná tragickým hrdinou katolických vzbouřenců v Londýně na počátku 17. století Guyem Fawkesem, jejíž moderní podoba se objevila v komiksu V jako Vendeta. V prohlášení na webu ODS hackeři mimo jiné apelují i na prezidenta, aby se proti kritizované smlouvě postavil. „Budoucnost naštěstí ještě není ztracena, a proto Vás vyzýváme k využití Vašeho vlivu k nápravě,“ uvádějí.

Tomáš Bartovský, mluvčí ODS:

„Lepší reklamu zdarma jsme si ve volebním roce nemohli přát. Návštěvnost webu ODS se dnes ráno zvýšila řádově o stovky procent. Ceníme si také toho, že si pro svůj útok vybralo hnutí Anonymous z webů českých politických stran pouze stránky ODS.“

Již minulý týden byl v souvislosti s mezinárodní smlouvou na čas vyřazen z provozu vládní web a stránka Ochranného svazu autorského, ve středu byla pak stejným způsobem napadena internetová prezentace sněmovny. „Až do události s webem ODS neměly takzvané útoky s hackerstvím nic společného,“ myslí si obchodní ředitel firmy Macron Software Tomáš Novák. S tím souhlasí i šéfredaktor internetového časopisu o informační společnosti Ikaros Jan Rylich.

„Práci opravdových hackerů můžeme vidět například na webu ODS, kde došlo ke změně obsahu titulní stránky,“ uvedl. „Nicméně pokud hovoříme o případech webu Úřadu vlády či sněmovny, tam ve skutečnosti šlo jen o přetížení serverů, které mohou organizovat běžní lidé se základní počítačovou gramotností,“ dodal Rylich.

Lidé, kteří za organizací virtuálních protestů stojí, jsou podle Nováka schopni provádět skutečné hackerské útoky, rozhodli se ale převážně jen k „demonstracím“ v prostoru celosvětové počítačové sítě. „Je to takové vyjádření nesouhlasu s tím směrem, kterým se vláda ubírá, tedy s podpisem mezinárodní dohody ACTA,“ uvedl Rylich. K vyjádření názoru používají organizátoři jednoduchých programů, které umístí na internet. Běžný uživatel sítě poté může program využít, aby vyjádřil svůj nesouhlas se smlouvou ACTA tím, že svůj počítač zapojí do akce s cílem přetížit web, jehož obsah je posléze po určitou dobu nedostupný ostatním uživatelům. 

„Podobně jako organizátoři demonstrací před ministerstvy přivážejí účastníky autobusy, tak organizátoři virtuálních demonstrací distribuují softwarový nástroj, který slouží k elektronické demonstraci,“ vysvětlil Novák. „Celý útok spočíval v tom, že existovala stránka, kde protestující zadali internetovou adresu svého cíle, počet dotazů, které měl program generovat za sekundu, a spustili to,“ dodal Novák. Pokud se takto sejde dostatek lidí, podaří se provoz cílového webu zahltit požadavky na zobrazení, čímž se výrazně zpomalí jeho chod. 

Anonymous
Zdroj: ČT24

Česká republika se k mezinárodní dohodě ACTA připojila s dalšími 21 zeměmi EU minulý týden. Dohoda začne v ČR platit, když ji ratifikuje Parlament. Má vytvořit pravidla pro posílení práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků. Česká pirátská strana na dnešní odpoledne svolala na pražský Klárov proti ACTA protest. K účasti se podle facebooku přihlásilo více než 6 200 lidí. Odpůrci smlouvě vyčítají, že omezí svobodu internetu. Anonymous útočí kvůli kritice smlouvy ACTA na různé weby i v jiných zemích. Nejedná se o žádné oficiální a organizované sdružení lidí. Anonymous může být kdokoli, kdo se připojí k nějaké formě internetového aktivismu.

Co je Anonymous?

Anonymous je volné společenství hackerů, recesistů a síťových aktivistů, které nemá jasnou strukturu a vedení a ani jasné zaměření, proti čemu a jak bojuje. Všeobecně je vnímáno jako hackerské sdružení, protože největší pozornost vzbuzuje svými hackerskými útoky, ale prezentuje se i různými žerty či recesemi nebo pouhými informacemi a sděleními na internetu.