Vondra zahájil se Švédskem jednání o dalším využití Gripenů

Brusel – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) začal v Bruselu jednat se Švédskem o možném dalším „překlenovacím“ používání švédských stíhaček Jas-39 Gripen, kterým skončí podle dosavadní smlouvy pronájem v roce 2015. Po jednání se svým protějškem Stenem Tolgforsem Vondra uvedl, že šlo dnes o zahajovací informativní schůzku – pro Česko prý bude klíčová cena.

Vondra jednal s Tolgforsem na okraj jednání ministrů NATO a dalších účastníků mise ISAF v Afghánistánu. Na schůzce ministr obrany informoval o rozhodnutí vlády, že se Česko nadzvukového letectva nevzdá ani po roce 2015. Kabinet zároveň Vondru pověřil, aby se Stockholmem vyjednával o dalším případném využití Gripenů. 

Zatím si ministři nestanovili datum další schůzky. Nyní se určí vyjednávací týmy i časový harmonogram. „Máme na to čtyři měsíce,“ řekl Vondra k jednáním se švédskou stranou. Česko se rozhodne až podle ekonomické výhodnosti: „Já jsem svému švédskému kolegovi říkal, že to ekonomické hledisko, tedy jinými slovy úspory, je pro českou stranu naprosto klíčové,“ zdůraznil Vondra. 

Gripeny
Zdroj: ČT24

Ministr obrany bude se Švédskem jednat o „překlenovacím“ řešení – Česko by pak dál využívalo 14 letounů gripen, které už mají čeští piloti teď k dispozici. Definitivní rozhodnutí o tom, jak stíhačky pro české vojenské piloty v budoucnu zajistit, vláda odložila na dobu, kdy se zlepší ekonomická situace.