Natálku z Vítkova čeká další operace

Budišov nad Budišovkou (Opavsko) – Pětiletá Natálie Siváková, která se v dubnu 2009 stala hlavní obětí útoku tzv. vítkovských žhářů, se postupně zotavuje ze svých zranění. V říjnu jí lékaři provedli rekonstrukci prstů a předloktí pravé ruky, které kvůli jizvám po popáleninách téměř nemohla používat, nyní ji v ostravské nemocnici čeká operace krku a podpaží.

Zákrok, který dívku na popáleninovém centru čeká, bude v pořadí bezmála dvacátý. „Špatně zaklání hlavičku, takže jí budou (lékaři) dělat krk a podpaží. Hodně se toho bojím,“ řekla k blížící se operaci své dcery Anna Siváková. V narkóze byla její dcera už přibližně stokrát.

Jizvu na krku lékaři Natálce upravovali už při poslední operaci na začátku října 2011. Tehdy jí také specialistka na chirurgii ruky Alena Schmoranzová operovala ukazováček a předloktí, se kterým dívka kvůli jizvám nemohla hýbat. „Dřív ji vůbec nepoužívala,“ potvrdila Anna Siváková. „Teď zjistila, že je na tom lépe a používá ji hodně často,“ dodala s tím, že na prstě musí ještě nosit speciální ortézu.

Žhářský útok ve Vítkově:

Natálie byla zraněna při rasově motivovaném žhářském útoku na dům obývaný početnou romskou rodinou na jaře 2009. Soud za to potrestal čtveřici útočníků tresty od 20 do 22 let vězení. Všichni si podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Soud ho obdržel v červenci a během zhruba tří měsíců by měl rozhodnout. Téměř všechna dovolání soudci rozhodují bez veřejného jednání, drtivou většinu jich odmítnou. Teoreticky však mohou již pravomocný rozsudek zrušit a vrátit případ k novému projednání. Stává se to ale výjimečně.

Útok podle verdiktu spáchali čtyři útočníci. David Vaculík a Jaromír Lukeš si mají odpykat 22 let ve vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller dostali dvacetiletý trest. Všichni čtyři byli odsouzeni za pokus o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu a poškozování cizí věci. Tehdy byla ani ne dvouletá Natálie popálena na 80 procentech těla a přišla o tři prsty na rukou. 

Dívčino zranění ovšem rodině nadále komplikuje běžný život. Při teplotě pod minus pět stupňů totiž nesmí Natálka na doporučení lékařů vůbec vycházet z domu. „Jizvy jsou k mrazu vnímavější než zdravá kůže, více vysychají, mohou se v nich tvořit praskliny,“ vysvětluje zástupkyně primářky z popáleninového centra FN Ostrava Iva Zámečníková.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)