V noci padaly teplotní rekordy, koncem týdne ještě přituhne

Praha – Dnešní ráno opět přineslo rekordní mrazy hluboko pod nulou. Pro 93 měřicích stanic ČHMÚ z celkového počtu 178 se jednalo o nejstudenější noc letošní zimy. Na několika stanicích byla dnes v noci naměřena teplota pod minus 35 stupňů. Vůbec nejnižší teplota byla na šumavské Kvildě, kde přístroje ukázaly minus 39,4 stupně Celsia, což je nejnižší naměřená teplota této zimy. Také pražská Ruzyně hlásí rekord – minus 19,2 stupně Celsia. Podle současných prognóz se mrazů nezbavíme a je možné, že v druhé polovině týdne opět padnou další teplotní rekordy. Mrazivé počasí s sebou ale přináší i nehybný vzduch a následně smog. Ten pokrývá především Moravskoslezský kraj, kde je situace sice trochu lepší než v minulých dnech, ale imisní limity stále zůstávají překročeny. Na Karlovarsku a Šumpersku zase kvůli zamrzlým potokům a řekám hrozí povodně, na mnoha místech praskají potrubí. Velké problémy působí mráz i v dopravě – a to zejména na železnici, kde praskají koleje a elektronika je nespolehlivá. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat na webu dopravniinfo.cz, o mimořádnostech v železniční dopravě na výlukovém serveru ČD.

Během následujících dvou až tří dnů by měly mrazy vlivem oblačnosti velmi zlehka ustupovat. Následující vyjasnění ale zřejmě přinese novou vlnu mrazivých nocí. „Denní teplota se přiblíží k minus pěti, ale v noci bude klesat možná na ještě hlubší teploty, než byly teď,“ varuje mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Dlouhodobější oteplení tak lze očekávat až na sklonku února. „Období mrazů by mělo trvat orientačně do 20. února,“ upřesnil mluvčí Dvořák.

Teploty se v Česku v noci pohybovaly nejčastěji v rozmezí minus 16 až minus 23 stupňů. Rekordní teploty hluboko pod bodem mrazu dnes zaznamenala více než polovina měřících stanic. Největší mráz byl na stanici Kvilda-Perla (minus 39,4), šumavský Březník vykázal minus 35,7 stupňů, Rokytská slať minus 38,1 stupně, Březník minus 36,1 stupně a na Jizerce bylo minus 33,7 stupně. Nejtepleji potom bylo na Bílé v Beskydech, minus 13,4 stupně.

Během dne se budou teploty pohybovat kolem minus deseti stupňů, na horách může být minus 14 stupňů celsia. Obloha by měla být vesměs jasná, odpoledne se ale začne od východu smrákat a může také občas zasněžit. Nadále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na silný mráz. V noci potom může na východě republiky zesílit vítr, hrozí proto tvorba závějí a sněhových jazyků.

Dýchat se v Ostravě stále nedá, na Třinecku už je lépe

Přestože se koncentrace prachu ve vzduchu nad Moravskoslezským krajem snižuje, stále zůstává vysoko nad limitem, který činí 50 mikrogramů prachových částic o průměru pod deset mikrometrů na metr krychlový. Čtyřiadvacetihodinové průměry se v regionu pohybují mezi 80 a 100 mikrogramy, v Bohumíně je však v metru krychlovém stále ještě 135,5 mikrogramu prašných aerosolů. Na Třinecku naopak už meteorologové zaznamenali zlepšení postačující k tomu, aby odvolali signál regulace.

Ten tedy zůstává v platnosti pouze na Ostravsko-Karvinsku. Průmyslové podniky proto musí hlídat své emise. Meteorologové neočekávají, že by mohli regulaci v této části kraje v dohledné době odvolat. „Během dnešního dne nepředpokládáme vzhledem k meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace, hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu,“ uvedli meteorologové.

Pohled na ostravskou radnici
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Zdravotní limit je překročen i na některých dalších místech. Téměř ke stu mikrogramů v celodenním průměru se dostaly hodnoty na měřicí stanici v Kladně-Švermově, více než 80 mikrogramů potom ráno bylo v Liberci. Během dne se situace výrazně zhoršila také v Příbrami nebo Uherském Hradišti, dílčí hodinové hodnoty nebyly příznivé ani v Brně a Praze.

Počasí dál zabíjí

Tři mrtví lidé byli o víkendu nalezeni v Praze a také v Albrechticích na Karvinsku. Všichni umrzli. V Albrechticích přišel o život šestašedesátiletý bezdomovec, který nocoval v chátrající dřevěné chatce. Další dva muži byli nalezeni v Praze. Silně podchlazený dvaačtyřicetiletý muž nejevící už známky života ležel v Mukařovského ulici ve Stodůlkách, šestapadesátiletý muž zahynul u křižovatky ulic Na Florenci a Havlíčkova. Zda se jednalo o bezdomovce, zatím nemohla záchranná služba potvrdit.

Mráz poškodil desítku tratí

Obzvlášť zlá je situace na železnici. Poruchy v ranních mrazech vyřadily na deset úseků tratí včetně těch nejvýznamnějších. Kvůli prasklému vodovodu byl až do odpoledne zcela zastaven provoz na západočeském koridoru z Plzně na Cheb. Voda vytékající z potrubí na mostku nad tratí přehradila trať u Křimic. „Voda je v místě nyní zmrzlá až po hlavu kolejí,“ přiblížil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Navíc se na koleje sesunul podmáčený svah, proto byly uzavřeny obě koleje. Po druhé hodině odpoledne byla jedna z nich opět otevřena, stále však musí cestující v západních Čechách počítat se zpožděním vlaků.

Popraskané koleje a poruchy zabezpečovacího zařízení ráno komplikovaly provoz také na koridoru z Prahy do Kolína nebo na pražsko-plzeňské trati. Zamrzlá nafta potom vyřadila z provozu některé motorové vozy, kterých se nedočkali cestující například na Vysočině nebo na několika tratích ve Slezsku. Ze sedmi vozidel, která obvykle zajišťují provoz na lokálkách v okolí Suchdola nad Odrou a Studénky a nocují pod širým nebem, se ráno podařilo nastartovat pouze tři. Zbylé vlaky byly staženy do depa, kde je železničáři celé dopoledne rozmrazovali.

Vodovody popraskaly na desítkách míst

Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK) zaznamenaly během dneška desítky havárií, jejichž rozsah sahá od prasklých vodoměrů a přípojek až k velkým haváriím pod ulicemi. Bez vody byla dnes část Ústí nad Labem, Teplic i Děčína. Ty se během dne podařilo opravit, řekla mluvčí SČVK Iveta Kardianová. Tak velkou mrazovou kalamitu vodohospodáři už dlouho nezažili. Většinou nastanou problémy, až když mráz povolí a půda se začne hýbat, teď ale havárie přišly ještě před oteplením. „Mráz je hodně silný a už se dostal hluboko do země, takže praskají potrubí. Máme zcela zahlcené call-centrum, lidé hlásí spoustu menších havárií u sebe,“ řekla Kardianová.

Opravy vodoměrů a prostorů za nimi jsou pro majitele nemovitostí dvojnásob nepříjemné, protože si je platí sami. „Jen v případě výměny vodoměru jde řádově o tisícikoruny. Lidi už delší dobu nabádáme, aby se o ně starali, ale spousta z nich to nedokázala,“ dodala mluvčí. Velké havárie vodovodů zase přinášejí problémy na silnicích – voda často vyteče a v patnáctistupňovém mrazu rychle zmrzne přímo na vozovce. Vzniká náledí, které pak musejí dělníci pracně odstraňovat, i když se vodohospodáři snaží vodu odklánět ze silnice tam, kde led neuškodí. Jen během dneška zaznamenal SČVK v Ústeckém kraji osm velkých havárií – v Ústí postihl výpadek dodávek čtvrtě Klíše, Mojžíř a Neštěmice, bez vody byla do odpoledne i část centra Teplic. Všechny zmíněné havárie se do 16:00 podařilo opravit a síť se znovu napouští, takže by lidé měli mít vodujiž navečer. „Další havárie ale nelze vyloučit. Je jich proti normálnímu stavu v této době tak trojnásobek,“ dodala Kardianová.

Na Karlovarsku hrozí povodně

Zamrzající potoky a říčky trápí vodohospodáře v Karlovarském kraji. Toky totiž hrozí vylitím. V okolí řeky Bystřice a Dlouhé stoky už radnice svolávaly povodňové štáby. Ve čtyřech obcích už povodňové komise zasedaly. Nejhorší situace je v okolí Děpoltovic. Promrzlé koryto Bystřice tlačí vodu nahoru a lidé se bojí o své domy. Povodí Ohře se do boje s ledem již pustilo, protože ale ohrožených míst rychle přibývá, další techniku shání u soukromníků. Tuhá zima však paralyzuje i těžké stroje. „Když jsme si chtěli najmout cizí techniku, tak jsme zjistili, že málokdo má techniku v provozu. Je zkrátka zamrzlá,“ uvedl Jan Bezděk, vedoucí provozu Povodí Ohře v Karlových Varech. O pomoc žádají lidé z šesti lokalit v okolí Bystřice a Dlouhé stoky. Vodohospodáři předpokládají, že problémy se zamrzlými potoky budou řešit na různých místech regionu ještě nejméně týden.

Nebezpečí zamrzlých řek řeší i Povodí Moravy

Druhý stupeň povodňové aktivity platí na řece Moravě u Raškova na Šumpersku. Komplikace způsobuje voda, která se dostala nad led, který je místy silný až 40 centimetrů. Povodí Moravy na místo zřejmě v úterý vyšle těžkou techniku, aby ledy rozbila, řekla dnes mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Obdobné problémy řešilo Povodí Moravy již o víkendu i dnes na toku Merty. Těžké stroje zasahovaly o víkendu ve Vernířovicích, dnes dokončily práci ve Vikýřovicích a Petrově. Ohroženy byly komunikace a obytné části obcí. Povodí Moravy stále dohlíží na náhon Strhanec od Oseku nad Bečvou do Přerova, kde museli hasiči minulý týden ledovou bariéru pomocí horké vody narušit.

Na Labi kvůli hromadícím se krám a silnému ledu platí zákaz plavby. Podle Státní plavební správy budou muset lodě zůstat v přístavech nejspíš ještě celý příští týden. V zátokách  je už teď led silný až dvacet centimetrů.

Nebezpečné mohou být i zamrzlé rybníky, a to především pro bruslaře. Na nebezpečí upozorňuje například plzeňská radnice. Led na rybnících podle ní nemusí být kvůli proměnlivým proudům a plynům z rybničních kalů všude dostatečně silný.

Na silnicích namrzá i pára

Silnice jsou vesměs sjízdné, ale zejména na vedlejších tazích doporučují silničáři velkou opatrnost kvůli namrzlým vozovkám. Nejvážnější komplikace však nad ránem vznikly na rychlostní silnici R35 u Lipníku nad Bečvou. Na 289. kilometru ve směru na Lipník havaroval kamion a začal hořet, tah byl jedním pruhem zprovozněn až před polednem.

Na průtahu Karlovými Vary se u budovy magistrátu okolo 7:00 srazila tři auta, o hodinu později téměř na stejném místě další tři vozidla. Nehody se obešly bez zranění, ale doprava je v místě nehody omezena. „Při takovém mrazu na silnicích namrzá i pára. Průtah městem vede okolo řeky. Řidiči by s tím měli počítat a nejezdit rychle,“ řekl karlovarský policejní mluvčí Pavel Valenta.

Další vážná nehoda se stala na silnici mezi Kyselkou a Karlovými Vary. Tam se osobní auto na namrzlé silnici převrátilo na bok, vylétlo ze silnice a zůstalo viset opřené o stromy jen několik metrů nad řekou Ohří, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Auto skončilo pod úrovní silnice a jen díky dvěma stromům nespadlo do řeky. Řidička dokázala z vozidla vystoupit sama, hasiči na místě zajistili auto proti sklouznutí do vody. Po příjezdu odtahové služby pomáhali s vyproštěním vozidla. „Museli jsme uříznout i několik stromů, abychom dostali auto zpět na silnici,“ dodal Kasal.

V mraze se otevírají další azylová centra

Lidé bez přístřeší mají v arktických dnech příležitost schovat se v místech, která bývají většinou zavřená. K dispozici jim je například Červený kříž v Ústí nad Labem, který bojuje s vážnými problémy a v poslední době není příliš často v provozu. Nyní však jeho nevelké prostory hostí až 30 bezdomovců naráz. V Ústí nad Labem je situace obzvlášť špatná, o tisícovku místních bezdomovců se nikdo nedokáže postarat, ve městě je totiž jediný azylový dům. Městský krizový štáb proto bude dnes odpoledne jednat, jak to změnit.

Zvýšené péče se dočkali také pražští bezdomovci. Magistrát rozhodl postavit čtvrtý nouzový stan pro lidi bez přístřeší, bude na Rohanském ostrově. Všechny stávající ubytovny i tři stany – dva jsou rovněž na Rohanském ostrově, třetí pod magistrálou U Bulhara – jsou plné a bezdomovci, kteří nocují venku, trpí omrzlinami. Každý stan má kapacitu pro 50 lidí. V Praze podle odhadů pobývá na čtyři tisíce bezdomovců.

Stan pro bezdomovce
Zdroj: ČT24