Akce Tranzit: při policejním zátahu vyhoštěno 11 cizinců

Praha – Jedenáct vyhoštěných cizinců a další asi čtyři stovky těch, kteří porušovali zákon. To všechno odhalila celorepubliková akce cizinecké policie, která probíhala minulý týden. Zátah s názvem Tranzit cílil hlavně na dopravní prostředky, příslušníci proto zkontrolovali víc než 5 tisíc aut, 143 vlaků, 233 autobusů, a dokonce 50 letadel.

Takto rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na pohyb občanů v rámci Schengenského prostoru cizinecká policie naposledy prováděla v roce 2010, také letos na vybraných linkách příslušníci hledali hlavně cizince, kteří v prostoru EU nemají co dělat nebo mají falešné doklady. “Vytipované linky jsou vesměs z jihu Evropy na sever Evropy,“ dodal Jan Kučera z Inspektorátu cizinecké policie.

Minulý týden policisté kontrolovali pasy a legálnost pobytu cizinců hlavně na hranicích, na letištích, na nádražích či v metru. Řadu z nich si policisté odvezli na služebny. “Nejčastějším důvodem, kdy jsme nuceni cizince předvést je to, že nemá vůbec doklad totožnosti u sebe,“ uvedl Aleš Benedikt. Dalším důvodem zadržení je podezření, že kontrolovaní lidé mají padělané či nějak pozměněné cestovní doklady.

Reportáž Terezy Kručínské (zdroj: ČT24)

Počet padělaných dokladů vzrostl

Nezvykle vysoký počet padělků policisty překvapil. Při letošním zátahu Tranzit nepravé doklady předložilo 8 cizinců. „Vím například o Ukrajinci, který se prokázal totálním falzifikátem rumunského občanského průkazu,“ poznamenala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Podle ní pas či občanku nejčastěji falšují ti cizinci, kterých je v Česku nejvíce – Ukrajinci a Vietnamci.